При отдаването на площи под наем в Двореца на културата

...
При отдаването на площи под наем в Двореца на културата
Коментари Харесай

Одитът на Двореца на културата и спорта във Варна показва нарушения в обществени поръчки

При отдаването на площи чартърен в Двореца на културата и спорта някои от наемателите са плащали суми под минималните, избрани със заповедта на изпълнителния шеф, а начислените отстъпки от наемите не са регламентирани в договорите като %. При договорите за реклама и лъчение на клипове, както и при слагането на рекламни винили на ДКС от наематели липсва каквато и да е цена и тя е била определяна " по договаряне ", в нарушаване на закона, оповестява пресцентъра на общината.

Това се показва в одитния отчет на Вътрешния одит на Община Варна на общинското сдружение " Дворец на културата и спорта " ЕАД, показан на кмета Благомир Коцев. Ръководството на това и другите общински сдружения се назначават от Общинския съвет, а кметът Коцев подреди във всички структури да стартират поетапни одити.

Нашата цел е да се откри действат ли общинските сдружения и структури съгласно законите, действителното им положение и дали общественият запас се разходва законосъобразно. Преди да се приготви бюджетът на Варна за 2025 година, би трябвало да имаме ясна картина за сдруженията, акцентира кметът Коцев. Той уточни, че данните от одитите ще бъдат показани на Общинския съвет, с цел да се вземат ограничения за оздравяването им и да се защитят обществените пари, доколкото общинските съветници избират управленията им.

Проверката на ДКС за 2022 година откри, че публичните поръчки там са провеждани по неупотребим по отношение на закона ред, по неактуализирани от Съвета на шефовете правила. В продължение на година  и половина - през цялата 2022 година доникъде на 2023 година - публични поръчки са провеждани без решение на Съвета на шефовете, в нарушаване на закона, като обжалванията са доказани и от Комисията за защита на конкуренцията, и от Върховния административен съд.

Според отчета, на изпълнителния шеф на сдружението са изплащани месечно по шест минимални работни заплати и още по две минимални заплати като член на Борда на шефовете. Тази процедура е продължавала от декември 2022 година до юни 2023 година, след което е прекратена, сочат данните на инспекторите.

Проведена е социална поръчка за към 400 хиляди лева за доставка, монтаж и замяна на осветители на спортното поле с редица нарушавания – сложено е условие изпълнителят да е регистриран като строител, без де се изискват строителни действия по поръчката; не е планувана замяна на кабелни линии; трите получени предложения не дават отговор на оповестените от възложителя условия, а препоръчаните осветителни тела не подхождат на изискванията за температура и други

В сдружението не са приложени разпоредбите за прелиминарен надзор при консумиране на обществени средства, в това число и при погашение на хонорари, осъществяване на публични поръчки, подписване на контракти и при отдаване на площи и активи чартърен, се споделя още в констатациите от инспекцията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР