При определяне на цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност“ на

...
При определяне на цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност“ на
Коментари Харесай

Правилата за въвеждане на системата Бонус- малус вече са готови! Как ще се определя цената на Гражданската отговорност?

 При установяване на цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите ще се взима поради дали за дадения автомобил има влезнали в действие наказателни постановления или фишове. Вторият фактор е дали лидерът има влезнали в действие присъди за осъществени закононарушения, рискови за обществото и публичния ред.

Това излиза наяве от оповестения за разискване от Комисията за финансов контрол законопроект за въвеждането на системата " Бонус-малус “.

Всяка застрахователна компания ще може да намалява и усилва цената според от двата фактора.

Предлагат се 15 или 20 класа в системата " Бонус-малус “ като в сходство с броя осъществени нарушавания или пък неналичието им, лидерът ще бъде позициониран в избран диапазон – " безпристрастен “, " бонус “ или " малус “, излиза наяве от плана, осведоми Монитор.

" Бонус-малус “ класът на лидер и притежател на моторно транспортно средство (МПС) ще се дефинира автоматизирано от осведомителната система на Гаранционния фонд. Клас ще се дефинира за всеки лидер при вписването му в лавица за наложителна застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите въз основа на информацията с броя осъществени нарушавания, присъди или пък неналичието им.

Първоначален,  " безпристрастен “ клас ще се дава при регистриране на лидер на МПС

който не е бил вписван като подобен в лавица за наложителна застраховка и за който няма информация по отношение на фишове и присъди за осъществени от него след 1 януари 2020 година административни нарушавания и закононарушения.

В случай, че обещано физическо или юридическо лице е притежател на повече от едно транспортно средство, то " Бонус-малус “ клас ще се дефинира за всяко едно от транспортните средства поотделно. При първо подписване на застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите по повод МПС, добито за първи път след 1.1.2020 година, на притежателя във връзка с МПС ще се дефинира базов, " безпристрастен “ клас.

" Бонус-малус “ клас на притежател на МПС ще се дефинира и на всеки лизингополучател, който е страна по контракт за финансов лизинг.

Лизингополучателят, който е страна по контракт за финансов лизинг, ще има правата и отговорностите на притежател на МПС, с цел да се ползва дейно системата " Бонус-малус “. " Бонус-малус “ клас на собственика-лизингодател на МПС, страна по контракта за финансов лизинг няма да се дефинира за интервала на прилагане на МПС от лизингополучателя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР