При операции на ГДБОП са разбити са две организирани престъпни

...
При операции на ГДБОП са разбити са две организирани престъпни
Коментари Харесай

ГДБОП удари две престъпни групи

При интервенции на ГДБОП са разрушени са две проведени незаконни групи, занимавали се с правене на неистинен документи и с трафик на хора през България. Акциите са част от интернационална интервенция, осъществена под управлението на Специализираната прокуратура и координирана от Европол и SELEC.

Операциите са извършени на 16 и 17 март в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Сливен и Ямбол. Целта е била обезвреждане на проведена незаконна група, изготвяла и разпространявала неистинен документи за идентичност и друга такава, занимавала се с трафик на мигранти от Албания, през България за Англия, Съединени американски щати и Канада, употребявайки подправяни документи, заяви административният началник на Специализираната прокуратура - Иван Гешев.

При дейностите против първата група са арестувани са 10 български жители, част от тях - престъпно проявени и осъждани за сходен жанр закононарушения. Петима от участниците са арестувани на територията на София, където са осъществени претърсвания на 6 адреса и 9 моторни транспортни средства.

На един от адресите, в багажника на лек автомобил, паркиран в парцела, са открити 5114 неистинен банкноти с номинал 100 евро. На различен адрес са открити голям брой документи за идентичност – български паспорти и персонални карти, турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, голям брой фотоси паспортен формат.



Иззетите документи са предадени за експертиза за определяне на истинността им, посочи заместник-директорът на ГДБОП - ст. комисар Стоян Темелакиев. Той добави, че други петима са арестувани на територията на Пловдив, където са осъществени процесуално – следствени дейности на 9 адреса и 7 моторни транспортни средства.



На един от адресите е открита работилница за направа на неистинен публични документи. Оттам са конфискувани копия на персонални документи, флаш памети, ламинатор, компютърна настройка и принтер. В рамките на интервенцията са осъществени претърсвания и на адрес в Русе, чийто жител е арестуван. Оттам са конфискувани българска персонална карта и удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство – документи на трето лице и оповестени за откраднати, две неистинен банкноти с номинал 200 евро и 22 неистинен банкноти с номинал 20 евро.



При осъществената интернационална полицейска интервенция и в резултата на взаимоотношението на партньорски служби е обезвредена и проведена незаконна група, занимавала се с трафик на мигранти от Албания за Англия, Съединени американски щати и Канада, употребявайки подправени документи. Информацията е подадена към службите ни от Албания, заяви още старши комисар Темелакиев.

По думите му било открито, че с цел да стигнат до Англия, мигрантите са заплащали за „ услугата “ сума от 7000 паунда, а за Съединени американски щати и Канада - от 25 000 до 30 000 щатски $. Престъпната активност е била разпръсната на териториите на Албания, България, Испания, Доминиканската Република и Съединени американски щати, като по първични данни през годините са от тази „ услуга “ са се възползвали хиляди искащи да стигнат до Англия, Съединени американски щати и Канада.



Реализираната облага от незаконната активност варирала към 15 милиона щатски $. 7 лица са подведени под отговорност - 5-ма са арестувани под стража, двама са с мярка „ парична гаранция “, стана ясно от думите на прокурор Гешев.

Той добави, че в хода на извършените общи дейности са арестувани 40 лица на територията на Албания, други 12 са оповестени за интернационално търсене и посочи, че двете незаконни групи са си взаимодействали доста добре като две търговски сдружения. Установени били случаи, при които са употребявани откраднати български документи за идентичност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР