При огромен интерес от любителите на изкуството премина откриването на

...
При огромен интерес от любителите на изкуството премина откриването на
Коментари Харесай

Огромен интерес към изложбата на Николай Зиков

При голям интерес от феновете на изкуството мина откриването на изложбата с живописни произведения на художника Николай Николов-Зиков „ ХХ век “. Както ФАКТИ към този момент заяви, тази есен изложбата на Николай Зиков е едно от основните събития в културния календар на столичната изложба „ Средец “, защото е на процедура първата независима експозиция на неразрешения в епохата на социализма занаятчия.

Събитието беше намерено от заместник-министрите на културата Румен Димитров и Амелия Гешева, от създателя на книга за Николай Зиков – Людмил Веселинов, изкуствоведката от Българска академия на науките Галя Денкова и литераторката проф. Амелия Личева.
 Огромен интерес към изложбата на Николай Зиков

В приветствията те подчертаха значимата роля, която създатели като Зиков са изиграли в развиването на българската просвета в епохата на социализма, съпротивлявайки се на догмите на социалистическия натурализъм и налагайки оттук Желязната завеса правилата на авангардизма. Въпреки дъжда, обширната изложба на Министерство на културата безусловно се пукаше по шевовете, поради което пристигналите по-късно се принудиха да пренесат част от купона на формалното стълбище на министерството и даже на тротоара пред галерията.

Огромен интерес провокира и представянето на първокласния азбучник с репродукции на картините на Зиков, който съгласно множеството присъстващи скоро ще се трансформира в библиографска необичайност.

На събитието бяха видяни интелектуалци, изкуствоведи и ценители на изобразителното изкуство, а също и политически фигури, покриващи на процедура целия политически набор. Сред тях се открояваха общественият министър Деница Сачева, водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов, артистът Руси Чанев, художникът Васил Вълев, някогашният политик и сегашен учител в Нов български университет Екатерина Михайлова, журналистът-протестър Калин Манолов, блогърът Иван Стамболов-Сула, депутатът и острие на ГЕРБ Тома Биков, общинските съветници Прошко Прошков и Антон Койчев, някогашният екоминистър Нено Димов, финансистът Мартин Заимов, ръководителят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов, основният редактор на „ Литературен вестник “ Амелия Личева, издателят и притежател на издателска къща „ Сиела “ Веселин Тодоров, социологът Димитър Ганев, националният представител от Атака проф. Станислав Станилов, брачната половинка на починалия ръководител на 38-ото национално заседание Йордан Соколов – Ева, някогашните депутати от Реформаторския блок Вили Лилков и Борис Станимиров, предприемачът Милен Врабевски, ректорът на Художествената академия проф. Георги Янков, ректорът на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова, директорката на Държавния културен институт към Министерство на външните работи Снежана Йовева и други

Изложбата в изложба „ Средец “ ще остане налична за гости до 20 октомври, след което експозицията ще замине за Чехия с цел да гостува на българския културен център в Прага.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР