При обявяване на грипна епидемия спират всички планови прегледи и

...
При обявяване на грипна епидемия спират всички планови прегледи и
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: МЗ трябва да преосмисли противоепидемичните мерки, защото те създават риск

При оповестяване на грипна зараза стопират всички планови прегледи и имунизации. " Не е редно да стопираме предварителната защита на туморни болести и инфекциозни такива, като ограничим

имунизацията “, счита експертът доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор с над 30 година стаж, в " Денят на Фокус “ по радио " Фокус “. Според нея Министерство на здравеопазването би трябвало да премисли противоепидемичните ограничения при възможна грипна зараза.

" За страдание сега върлуват грип А и грип В. Можете да се разболеете и от двата “, предизвести доктор Николова,. " Покрай КОВИД забравихме грипа, само че той може да протича много тежко. Сега е времето, в което грипът ни навестява – с висока температура и всички останали признаци. Той е като нанесен удар – болежка в мускулите, сухота в гърлото, течащ нос, мъчителна кашлица са типичните признаци “, даде детайлности тя.

" Вчера дете на 1 г и 6 м пристигна при мен с тъкмо тези признаци, само че се оказа позитивно с КОВИД – не бързайте да си поставяте сами диагноза грип “, предизвести експертът. " Не бързайте да прибягвате към антибиотик, той не лекува грип. Задължително е визитата при доктор. Антибиотикът лекува бактерии, не грипни вируси. При открит грип би трябвало след консултация с доктор да се предприеме лекуване, характерно за грипа. Можем да вземем антидиуретик, в случай че температурата се задържа висока. Не посягайте към антибиотик “, моли Николова.

По отношение на предварителната защита – най-хубавата такава е слагането на ваксина срещу грип. " Тя се слага през октомври, ноември, декември, даже и в този момент. Имунизираме децата,с лед като ги прегледаме и се уверим, че са здрави. Ако човек е решил да си направи профилактичен обзор, по този начин организираме работата в кабинетите си, че да минават здрави хора и да се профилактират “, сподели още Николова.

" Най-добър резултат отчитаме при имунизирането на пациенти по програмата на Министерство на здравеопазването за битка със сезонния грип – 65-годишни пациенти и нагоре. Тези, които са се ваксинирали, не боледуват от грип. Те постоянно остават единствените здрави от цялото семейство в грипния интервал “, акцентира лекарят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР