При обсъждането на следващия транш за Киев в ЕС възникнаха

...
При обсъждането на следващия транш за Киев в ЕС възникнаха
Коментари Харесай

Скандал за цяла Европа. Германия и Унгария се захапаха заради Украйна

При разискването на идващия транш за Киев в Европейски Съюз породиха съществени разногласия. Унгария се опълчи - не за първи път. За позицията на Будапеща и дали тя въздейства на общоевропейския курс - в материала.

Какво общо има банката?

Срещата на външните министри на страните от Европейски Съюз приключи със скандал. Унгарският и немският външен министър Петер Сиярто и Аналена Бербок влязоха в словесна престрелка, споделиха пред “Политико ” източници, осведомени с полемиките при закрити порти. Не беше реализиран компромис.

Брюксел има непрекъснати проблеми с Будапеща. Миналата година Унгария беше една от последните, които се причислиха към глобите против Москва. Премиерът Виктор Орбан е обвинен, че е проруски надъхан. Всъщност той е угрижен за стопанската система и най-много за енергетиката. В края на краищата, петролното ембарго явно не благоприятства индустриалните достижения.

Сега се развихря скандал с унгарската банка ОТП, която беше включена от киевските управляващи в листата на " спонсорите " на спора.

Будапеща няма да утвърди нов транш от 500 милиона $, до момента в който Киев не се опомни. Когато Сиярто заяви това, Бербок беше възмутена. И тя уточни някаква „ неуточнена информация “, че банката признава ДНР и ЛНР за съветски територии.

Сиярто отхвърли това, като повтори уверенията на OTП за поддръжка за Украйна.

Санкциите буксуват

Освен Германия, Унгария беше интензивно притисната от Швеция и балтийските републики. Техни представители настояват, че Будапеща бави приемането на новия пакет от антируски наказания.

„ Но не можем да го отлагаме “, сподели външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

Един от дипломатите изрази неразбиране за какво Унгария въобще се тормози от този украински лист. В края на краищата той няма правна мощ.

В последна сметка ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел даде обещание да преодолее разликите. Той чака контакти с Киев за разрешаване на разногласието.

" Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да одобрим идващия пакет от военна помощ за Украйна - сподели Борел. - Ако някой има усложнения, дано го обсъдим ".

Стига ни ”

Но не е единствено банката.

Малко преди срещата в Брюксел Сиярто насочи още две искания към Киев.

Първо, има дълготраен проблем с правата на унгарското население в Закарпатския район. По-конкретно, става дума за закон, ограничителен образованието на етническо малцинство на техния роден език.

Второ, министърът напомни обявата във “Вашингтон Пост ”, учредена на приключване на информация от Пентагона. Според тях Владимир Зеленски хипотетично е възнамерявал детонация на петролопровода „ Дружба “, по който се транспортира гориво от Русия за Унгария през украинска територия.

„ Като цяло, стига ни “, заключи Сиярто.

След като беседва на 18 май с австрийския си сътрудник Александър Шаленберг, той също разкритикува политиката на наказания на Европейски Съюз. Според него единадесетият пакет от наказания " е изцяло в несъгласие със здравия разсъдък ", а предходните 10 са се провалили.

Какво желаят в Германия

Олаф Шолц, който от дълго време беше упрекван в липса на увереност, неотдавна удостовери, че цялостната поддръжка за Киев ще продължи. И даже след края на спора.

„ Ще би трябвало да приказваме и за гаранции за сигурност. Това допуска въпроса по какъв начин ще въоръжаваме Украйна в бъдеще “, сподели канцлерът в изявление за канал “Велт ”.

Европейската комисия, ръководена от някогашния министър на защитата на Германия Урсула фон дер Лайен, отпусна 500 милиона евро за незабавно разширение на производството на муниции в Европейски Съюз. Тази сума официално не е включена в програмата за подкрепяне на Украйна, само че е явно, че Европейска комисия подхваща сходни ограничения на първо място поради режима в Киев.

Методи на напън

Орбан отстоява позицията си. Вчера той сподели, че Брюксел би трябвало да договаря с Москва. „ Разбира се, би трябвало да сключим съглашение с Русия за бъдещето на европейската сигурност “, акцентира министър председателят. За днешна русофобска Европа това е изцяло невиждано.

Подобно съблюдаване на правилата основава проблеми и за Будапеща. На фона на тези кавги форинтът (Унгария не е част от еврозоната) падна с 0,8% по отношение на еврото и с цялостен % по отношение на $.

Европейски Съюз има други способи за оказване на напън върху непокорните сътрудници. Преди година Европейската комисия показа нова енергийна тактика “Презареди Европейски Съюз ”, ориентирана към цялостното отменяне на съветските въглеводороди до 2030 година Програмата включва субсидиране на най-уязвимите членове на Европейски Съюз, в това число Унгария, като част от развиването на зелената сила. Освен това Будапеща към момента на вятъра се пробва да размрази повече от 30 милиарда $, отпуснати за превъзмогване на последствията от пандемията и блокирани заради несъответствието на унгарското законодателство с европейското. Така че рано или късно Орбан ще се съобщи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР