При обработени 21,15% процента от резултатите на избирателните секции в

...
При обработени 21,15% процента от резултатите на избирателните секции в
Коментари Харесай

Първи резултати от II тур на президентския вот в РС Македония: Силяновска-61,98%, Пендаровски-30,48%

При обработени 21,15% % от резултатите на изборните секции в Република Северна Македония претендентът за президент, повдигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска получава 61,98 против 30,48% от гласовете за претендента за втори президентски мандат, подсилен от СДСМ, Стево Пендаровски.

 

Това демонстрират първични резултати на Държавната изборна комисия от гласуването на президентските избори в Северна Македония, оповестява македонският уебсайт " Плюс Инфо ". 

 

В парламентарните избори, при същия % от обработени изборни секции ВМРО-ДПМНЕ има 33,80 % от гласовете, при 11,31 % за СДСМ.

 

В албанския политически блок до този миг съотношението е в интерес на обединението „ Европейски фронт ", водена от ДСИ - 22,48 %, пред обединението на албанските опозиционни партии „ Заслужава си ” с 19,25 % от гласоподавателите. " Левица получава 5,14, а ЗНАМ - 3,76 % от гласовете на гласоподавателите. 

„ Ясно е, че ВМРО-ДПМНЕ има огромна преднина пред СДСМ, а Гордана Силяновска-Давкова ще бъде новият президент на Северна Македония ”, сподели зам.-председателят на партията Тимчо Муцунски пред телевизия Сител.

От първичните резултати от протоколите, които партията също обработва редом, Муцунски счита, че ВМРО-ДПМНЕ ще има най-малко 55 депутати в 120-местния парламент на страната.

 

" Детството ми мина с деца от България, учех в учебно заведение „ Георги Димитров ” и обичах Елин Пелин като дете ", сподели през днешния ден Силяновска, откакто гласоподава.

Тя съобщи, че слагането на условия поставя под въпрос политиката на Европейски Съюз за разширение. Тя повтори тезата за " ветото от България ".

 

Силяновска добави, че България би трябвало да помогне на РСМ да влезе в Европейски Съюз, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските страни да станат членки.

 

През годините проф. Гордана Силяновска-Давкова е противничка на Преспанското съглашение сред Македония и Гърция, с което беше решен разногласието за името на Република Македония, а Атина поддържа Скопие за НАТО и Европейски Съюз.

 

Силяновска е срещу и Договора за другарство с България от 2017 година Тя се разгласи против закона за разширение използването на албанския език през 2018 година В рамките на тазгодишната предизборна акция твърдо следваше антибългарската политическа линия.

 

Тя е родена на 11 май 1953 година в Охрид, тогавашна Югославия. През 1973 година приключва междинното си обучение в столицата Скопие. През 1978 година приключва Юридическия факултет на Скопския университет, а през 1993 година пази докторска степен по право в Любляна.

 

Кариерата на Силяновска в македонските институции е богата. От 1990 до 1992 година тя е член на конституционната комисия в македонския парламент. Професорката е член на Венецианската комисия от 2008 до 2016 година. През интервала 1992-1994 е министър без сектор в първия кабинет на Бранко Цървенковски - член на Председателството на Съюза на комунистите в Македония от 1990 година, прочут със своите антибългарски възгледи. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР