При някои видове паяци мъжките екземпляри имат наистина основателна причина

...
При някои видове паяци мъжките екземпляри имат наистина основателна причина
Коментари Харесай

Мъжки паяци се катапултират след чифтосване

При някои типове паяци мъжките екземпляри имат в действителност основателна причина да избягат допустимо най-бързо след чифтосване, съобщи Франс прес.

Китайски учени са разкрили че мъжките паяци от типа Philoponella prominens се катапултират директно след половия акт, с цел да не бъдат убити и изядени от своите партньорки.

Паяците употребяват две от своите крачета, с цел да се задвижат за част от секундата, опирайки се на женската. Тази техника е разказана за първи път в изследване, оповестено в сп. " Кърънт байолъджи ", съобщи Българска телеграфна агенция.

За да създадат това изобретение, учените от университета на Хубей са употребявали високоскоростни камери с висока разграничителна дарба, изяснява водещият създател Шъчан Джан.

Изследователите учат половия асортимент при този тип, който живее в общности от до 300 индивида.

От 155 следени чифтосвания в 152 случая мъжкият се е катапултирал и е оживял след акта. Трите паяка, които не са съумели да се изстрелят, бързо са били уловени, убити и изядени от партньорките си.

Други 30 мъжки екземпляра, на които откривателите са попречили да се катапултират, са били сполетени от същата орис. Така учените са стигнали до заключението, че този механизъм е от значително значение за отбягване на половия канибализъм, практикуван от женските.

Мъжките могат да се чифтосват до шест пъти с една и съща женска, като се отдалечават със скок, връщат се благодарение на изтъкана нишка, по-късно се чифтосват и още веднъж отскачат.

Скоковете им са впечатляващи с оптималната междинна скорост от 65 сантиметра в секунда и ускоряване, равняващо на 20 G или 20 пъти по-голямо от това, което се усеща при свободно рухване.

Във въздуха паяците се завъртат към 175 пъти в секунда.

Според откривателите женските преценят половите качества на мъжките екземпляри точно по способността им да избягат.

" Чрез катапултиране мъжкият може да избяга от половия канибализъм на женската, а тя може да избере сполучливо представящ се мъжки, защото кинетичното показване може да е директно обвързвано с неговото физическото положение ", изяснява Шъчан Джан.

Женските паяци имат опцията да съхраняват семенната течност, подадена от мъжките, и да решат дали да я употребяват или не за оплождане на яйцата си.

Според Шъчан Джан по този метод женските могат да одобряват сперматозоиди единствено от мъжки, които сполучливо са се катапултирали. В бъдеще откривателят желае да изследва дали в действителност има връзка сред тези скокове и триумфа при чифтосване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР