При някои сценарии на работа разликата може да достигне 94% Твърдите

...
При някои сценарии на работа разликата може да достигне 94%
Твърдите
Коментари Харесай

Невероятно, но факт: HDD работят по-икономично от SSD

При някои сюжети на работа разликата може да доближи 94%

Твърдите дискове пестят сила, спрямо полупроводниковите дискове
(снимка: CC0 Public Domain)

Класическите твърди дискове (HDD) показват по-добра енергийна успеваемост спрямо полупроводниковите дискове (SSD), макар съществуването на механика в тях. Нови изследвания и проби демонстрират, че разликата може да доближи големи стойности и то надалеч не в интерес на по-модерните SSD дискове – те несъмнено се нуждаят от повече електрическа енергия. Но SSD са по-надеждни и по-бързи, а потреблението на сила не е най-важният аршин за потребителите при избора на диск.

Заключението, че HDD употребяват по-малко сила по време на работа спрямо SSD, разгласява Tom’s Hardware, базирайки се на изследване на Scality, снабдител на системи за предпазване. На пръв взор това наподобява неуместно, заради градивните особености на устройствата – в SSD има единствено платка с модули памет и ръководеща електроника, до момента в който HDD разполагат с доста механични съставни елементи, които са в непрекъснато придвижване.

Проучването на Scality обаче ясно демонстрира, че считаните за морално остарели твърди дискове – по-малко надеждни и подобаващи за потребление в центрове за данни – са по-енергийно ефикасни спрямо SSD и затова по-щадящи околната среда. В взаимозависимост от модела и режима на работа, твърдите дискове могат да употребяват до 19% по-малко сила от SSD. В някои случаи разликата доближава 94% в интерес на HDD.

В своето проучване Scality тества твърди дискове и SSD с огромен потенциал, предопределени за центрове за данни, където работят в режим 24/7. Очевидно компанията не се интересува от устройства за потребителския сегмент, където времето им на работа се мери в часове дневно.
още по темата
Scality е тествала няколко модела SSD и HDD. Едно от най-ярките съпоставения е „ борбата “ на Seagate Exos X22 22 TB HDD със скорост на шпиндела 7200 rpm и Micron 6500 ION SSD с потенциал 30,72 TB, основан на флаш памет QLC. Тестът демонстрира, че дискът на Seagate употребява 34% по-малко сила в режим на четене от Micron SSD. В режим на запис разликата в интерес на HDD е 68%. Резултатите могат да варират според от потенциала на устройствата, споделят специалистите.

Резултатите са сложни за усвояване, поради всички дефекти на HDD по отношение на SSD, само че Scality ползва два безапелационни модела за тестване. Първата версия на опита включва потребление на двата вида дискове в режим на интензивно натоварване с четене – процесът на четене лишава 80% от времето за тестване, а останалите 20% си разделят процесите на запис и неактивност.

Вторият способ е сходен на първия във връзка с проценти. В 10% от времето дисковете са неактивни, други 10% са в режим на четене, а останалите 80% са в режим на запис. И в двата случая твърдият диск е победител във връзка с енергийната успеваемост.

Проучването на Scality потвърди, че не всичко е изгубено за твърдите дискове. Въпреки че пазарът на HDD се сви до три производителя, които регистрират спад в продажбите всяко тримесечие, този бизнес продължава да съществува. Доставчиците са съсредоточили цялото си внимание върху увеличението на потенциала на твърдите дискове, макар че това не е толкоз елементарно да се направи, спрямо SSD.

В края на юли 2023 година на пазара излязоха дискове Seagate с потенциал над 30 TB. За да реализират подобен потенциал, Seagate и неговите директни съперници Western Digital и Toshiba са принудени да вкарат нови технологии за запис, в това число нагряване на плочите на мястото на запис до няколкостотин градуса.

Що се отнася до скоростта на устройствата, твърдите дискове нямат какво да опълчват даже на бюджетните SSD, чиито скорости на четене и запис се мерят в стотици мегабайти. По отношение на надеждността, SSD дисковете са потвърдили своето предимство – освен в компютрите и преносимите компютри, само че и в облачните услуги.

Ако пренебрегнем тези съществени критерии за избор, тогава, съгласно Scality, HDD се показват по-добре при работа с неструктурирани масиви от данни, до момента в който SSD дисковете ще бъдат по-ефективни там, където са нужни минимални закъснения при четене на информация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР