При новото 7-годишно емитиране на еврооблигации от „Газпром“ активно участие

...
При новото 7-годишно емитиране на еврооблигации от „Газпром“ активно участие
Коментари Харесай

Американски инвеститори са изкупили около 50 % от новите емитирани облигации от „Газпром“


При новото 7-годишно издаване на еврооблигации от „ Газпром “ интензивно присъединяване са взели задгранични вложители. Около 50 % от тях са придобили вложители от Съединени американски щати, сочат данните на „ Газпромбанк “, която е измежду уредниците на договорката.

„ Газпром “ през предходната седмица затвори книжата за поръчки за 7-годишни облигации за 1,25 милиарда $ и рентабилност от 5,15 %. Разплащанията по договорката се състояха на 11 февруари.

„ Крайно мъчно решение бе в изискванията на запазващите се високи политически опасности да се тръгне към договорка, само че издаването бе невиждано по редица параметри “, цитира Интерфакс думите на първия вицепрезидент на „ Газпромбанк “ Денис Шулаков.

„ Газпром “ за пръв път след двегодишно спиране от март 2017 година емитира еврооблигации във формат 144А, деноминирани в щатски долари. С това издаване компанията отвори пазара за еврооблигации за съветски емитенти, защото от момента на въвеждането от Съединени американски щати на новите акции от април 2018 година никой от Русия не е излизал на този пазар “, отбелязва банкерът.
Емитирането също така е било под справедливата пазарна рентабилност (вторична крива на доходността) с 10 базисни пункта. За последната година, съгласно оценката на синдиката от банките уредници това не е съумял да реализира нито един емитент в света при издаването в щатски долари. Последните съпоставили покупко-продажби са били с награди от 20 и над тях базисни пункта (примерно суверенните еврооблигации на Саудитска Арабия и Турция).

Участието на американските вложители е към 50 % от крайния размер, което е също невиждано за последните години. Общото търсене по финалната цена доближи 3,5 милиарда $, а общо по броя на поръчките надвиши 5 милиарда $. Това са рекордни количества на търсене и предложение от 2014 година за съветските корпорации “, споделя още Шулаков.

В договорката по думите му са взели участие над 300 вложители, като измежду тях са водещи американски и европейски институционални имена. „ Активността на швейцарските вложители е наедно с съветските (по 10 %), на континентална Европа – от порядъка на 21 %, в това число 7 % от Германия и Австрия, англичаните - с 6 %, присъединяване има и на азиатски вложители “, е споделил още Шулаков.

„ Газпром “ още веднъж освен отвори пазара, само че и в действителност направи преоценка надолу на заемите си на вторичния пазар. Намерена е нова точка на баланс във връзка с ползите на вложителите и на първо място за съветския пазар “, счита още банкерът.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР