При ниска избирателна активност протича вотът в съседна Турция. То

...
При ниска избирателна активност протича вотът в съседна Турция. То
Коментари Харесай

Три пъти по-слаба избирателна активност в Турция сравнено в 14 неомври

При ниска изборна интензивност протича вотът в прилежаща Турция. То идва като цялостен контрастност с първия тур на президентския избор. 126 са секциите в страната, вниманието на всички този път е ориентирано към множеството наблюдаващи – съвсем във всяка секция има представители на предприемчив комитет.

Три пъти по-малко се чака да са през днешния ден турците с български паспорти дали гласа си за президент на втория тур. Първите систематизирани данни за брой дали своят вот в Турция се чакат след 16 часа, показва БНР.

В двете секции в квартал Авджълар до 15 часа са дали своят вот общо 300 души, доста по-малко спрямо предходния избор, като преди седмица техният брой беше към 400 единствено в една от тях – освен това към 13.00 часа. В множеството секции в региона на Истанбул са дали своят вот по към 50-60 души до ранния следобяд. Масово гласоподавателите тук са огорчени от дипломатическото напрежение сред София и Анкара през миналата седмица.

По информация на БНР изселническите сдружения в град Бурса постановат протест на вота – повода е напрежението сред София и Анкара през последните седмици, митингите пред турското посолство и неналичието на каквато и да е неоправдателна реакция в България.

Този път в Турция има наблюдаващи – по един в секциите в района на Истанбул. Декларациите се подписват пред членовете на СИК, въпреки това да не се изисква съгласно методическите инструкции на ЦИК, съблюдава се и отдалеченост от 2 метра сред гласуващия на машина и члена на СИК, съвсем не се приказва на турски в секциите.

В една от секциите в Авджълар имаше напрежение при започване на изборния ден. Още сутринта на място дойде Николай Едрев, който разгласи, че той е ръководител на СИК в Авджълар, само че публично решение за това от ЦИК нямаше. Членовете на комисията се събраха и го отстраниха.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР