При невъзможност за съставяне на кабинет от новите депутати, президентът

...
При невъзможност за съставяне на кабинет от новите депутати, президентът
Коментари Харесай

Избори 2 в 1: Конституционалисти обясниха как може да се стигне до този сценарий наесен

При неспособност за сформиране на кабинет от новите депутати, президентът може да остави служебното държавно управление да ръководи – в същия състав. Това съобщи в специфичното предизборно студио специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров.

Той изясни, че за задачата президентът би трябвало да издаде нов декрет. Защото актуалният длъжностен кабинет би трябвало да подаде оставка, когато Народното събрание стартира работа.

„ На тестване не е сложена Конституцията, тъй като тя е планувала всички въпроси. На тестване са поствани всички политици, тъй като парламентарната форма на ръководство допуска гъвкаво разделяне на управляващите и ръководство посредством разговор. За страдание, разговорът куца “, разяснява проф. Киров.

Преподавателят по конституционно право в Софийския университет доцент Наталия Киселова уточни, че сме станали очевидци на тотална липса на разговор сред политическите сили. Тя изясни, че партиите ще имат три опита да сформират кабинет след изборите.

„ Ако към 20 юли президентът свика първото съвещание на 46-ото Народно заседание, стартира да тик-така часовникът и времето за трите опита. Горе-долу месец и половина, по този начин октомври месец може да има нови, трети за тази година парламентарни избори “, добави проф. Киров.

Според него обаче процедурата може да се разтегне и да се създадат избори 2 в 1 – парламентарни и президентски в 1 ден. Конституционалистът съобщи, че това няма да е в полза на президента Румен Радев, който ще бъде претендент за нов мандат.

Доц. Киселова посочи, че настоящият президент няма право да разпусне Народното събрание в последните три месеца от мандата си, което е 22 октомври. „ Тогава влизаме в догадка, в която президентът назначава служебно държавно управление, само че не разпуска Народното събрание “, добави тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР