При невъзможност да се осигурят достатъчно медицински сестри в яслите

...
При невъзможност да се осигурят достатъчно медицински сестри в яслите
Коментари Харесай

Педагози ще поемат децата в яслите при липса на сестри

При неспособност да се обезпечат задоволително медицински сестри в яслите на незаетите места ще може да се назначат педагози, които би трябвало да са минали образование по ранно детско развиване, сложна промоция на здравето и първа помощ по одобрена от министъра на опазването на здравето стратегия. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на петъчния парламентарен надзор в отговор на въпрос на депутата от Демократична България Елисавета Белобрадова.

Това условие ще бъде регламентирано и ще се ползва от 01.01.2023 година, като по този метод ще се сътвори опция да не се допусне закриването на яслени групи, заради неналичието на медицински експерти, а от друга ще се подсигурява, че няма да се утежни качеството на предлаганата грижа за децата до 3-годишна възраст.

В момента единствено медицински сестри могат да се грижат за децата от яслените групи, а ниското възнаграждение в комбиниране с недостига на този тип експерти, е сериозна спънка пред запазването на съществуващите и разкриването на нови яслени групи. Неправителствени и наставнически организации от дълго време упорстват за облекчение на условията към квалификацията на работещите в детските ясли

През април Министерство на здравеопазването предложи промени в своя разпоредба, с които предложи и фелдшери да могат да бъдат назначавани в яслите (Повече за измененията четете )

Сербезова заяви в петък, че в хода на публичните съвещания по измененията в Наредбата за устройството и активността на детските ясли и детските кухни и здравните условия към тях, са постъпили голям брой отзиви, бележки и оферти поради публичната значителност на обсъжданите въпроси.

“Голям брой от мненията съдържат мнения и оферти главно по наредбите, свързани със наложителния тип и брой експерти, които работят в детските ясли и техния дефицит в огромните градове на страната. Постъпилите отзиви, оферти и бележки по тези въпроси, обаче, са радикално противоположни, а от време на време и взаимно изключващи се”, разяснява Сербезова.

Заради разнопосочните оферти и за да бъдат взети най-хубавите решения в името на децата, на 15 юни се е провела работна среща с представители на Националното съдружие на общините (НСОРБ), Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването.На срещата е било реализирано компромисно решение в наредбата да се запише, че “за времето на престой на децата в детската ясла обслужването им в една яслена група се реализира от минимум един медицински експерт и една детегледачка “.

Сербезова увери, че в допълнение ще бъде регламентирано, че при неспособност да се обезпечат задоволително медицински експерти, на незаетите места ще може да се назначат педагози.

Промените в наредбата на Министерство на здравеопазването предвиждаха още децата да прекарват навън най-малко по два часа дневно, а потреблението на електронни устройства да се сведе до 10 минути дневно един път седмично.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР