При неприлични снимки в чата сумата нараства и над 10

...
При неприлични снимки в чата сумата нараства и над 10
Коментари Харесай

Звезди плащат 2000 евро откуп за инстаграм, за да не пропуснат приходи от реклами

При неприлични фотоси в чата сумата нараства и над 10 000 евро

Крадци желаят по-малко за отмъкната кола

Български звезди с откраднати профили в инстаграм заплащат откупи от 200 до 2000 евро, тъй като пропущат повече пари от рекламни контракти и дължат неустойки. Исканите от измамниците суми пък могат да доближат и над 10 000 евро, в случай че в отмъкнатите сметки открият интимни фрагменти, научи “24 часа ” от криминалисти. Така откупите за инстаграм профили стават по-високи от тези за крадена кола на 4-5 година, където се желаят към 2000 лева за връщането ѝ.

Самата машинация за придобиване на надзор над профилите им в обществената мрежа става доста просто. Жертвите получават

мейл с

предложение,

сякаш от инстаграм,

да създадат

профила си

формален,

като прибавят към името му знака за достоверност на профил на звезда.

Фалшивото писмо, което получават, е на британски, а в хедъра за адресант е посочен инстаграм. Задържане на курсора на мишката върху подателя би разкрило същинския спедитор - ще се покаже мейлът му, а не по какъв начин той желае хората да го виждат. Текстът в множеството случаи е следният: “Здравей, скъпи инстаграм консуматор! Профилът ти в инстаграм бе прегледан от нашия екип и взехме решение, че отговаряш на изискванията за приемане на знак за достоверен профил. Трябва да аплайваш през нашата форма изпод. Натисни “Потвърди акаунта ми ”, с цел да получиш знака ”.

Към мейла е прикрепено и логото на инстаграм, с цел да наподобява достоверно. Уловката е в натискането на “Потвърди акаунта ми ”. Когато човек цъкне там, ще му се отвори прозорец на страница, изглеждаща съвсем като инстаграм. За да “получат ” знака, от известните се желае да вкарат потребителското си име и ключова дума. Всъщност обаче те са попаднали не на същинския инстаграм, а на огледална страница, а попълнят ли данните, ще ги изпратят на измамниците. Схемата е известна като фишинг и е една от най-старите интернет измами.

Веднага след въвеждане на данните хакерите се свързват с жертвите си по мейла. Те се снабдяват с пощите на известните по няколко метода. Единият е от самите им профили, в които те са написали мейла си за подпомагане за реклама. По неофициална информация близки на звезди също несъзнателно подават информация за пощите на околните си.

Стотици са жертвите на хакерите, споделят проверяващи.

Подобни офанзиви

се вършат в

чужбина от

4-5 години.

У нас нашумяха

през 2018-а

Публично известните жертви са приятелката на Валери Божинов - Биляна Дол, тийнсензацията Ева, фитнес моделът Биляна Йотовска, артистът Юлиан Вергов и други. Измамниците най-често са младежи от Турция и някогашните руски републики.

Откуп заплати Дол. (За нейния случай виж карето.) Ева пък си върна контрола над профилите след договаряния с млад турчин и без да заплати и стотинка.

По оперативни данни проверяващите разбирали, че всеобщо българите с над 10 000 почитатели в инстаграм към този момент сходно на западните звезди имат рекламни контракти. Те предпочитали бързо да платят откупа, защото дължат неустойки, а и даже да няма закрепени такива, губят по-големи суми, които биха проработили с изявленията си.

“Договорите са разнообразни за всеки ”, изясни пиар експертът доцент доктор Александър Христов. “Има такива, които са за цели акции и неустойките са % от времето, в което инфлуенсърът (влиятелна персона в обществените мрежи - б.а) не е извършил уговорката си ”, споделя доцентът. Дължимата сума пък не надвишава цялата за акцията.

При родните звезди с над 100 000 почитатели има и такива, които

получават по

500 лева за една

рекламна

обява,

споделя Христов, без да загатва имена. Подобни постове могат да са фотография от отмора, на която повърхностно се популяризира слънцезащитна козметика да вземем за пример.

“Това е неверно, защото авторитетните персони с тясна специализация - да вземем за пример готвене, имат по-малко почитатели, само че те ги следват по-ревностно ”, споделя преподавателят в Нов български университет и УНСС.

Ангажиментите на родните звезди за сходни изявления са разнообразни - някои са длъжни да пускат фотосите най-малко един път седмично. Така за доста малко време могат да изтърван по-голям доход, в сравнение с е желаният откуп.

Възстановяването на почитателите, в случай че си създадат нов профил, също не става толкоз бързо. “Могат да употребяват другите си канали за връзка като фейсбук, с цел да се наберат отначало почитатели, само че и това лишава време ”, споделя Христов.

Не изключително положителната компютърна просветеност на измамниците пък прави провали по профилите на звездите. При желан откуп от чаровна русокоска

те трият

всичките ѝ

изявления

Красавицата обаче се запъва и не заплаща, а чака проверяващите да върнат профила ѝ. След три месеца момичето към този момент има достъп до акаунта си, само че фотосите са окончателно изгубени, а да върне почитателите си до равнището им преди загубата на профила, ѝ лишава още близо година.

Колко са платили откупите си, не е известно, само че съгласно проверяващи са по-голямата част от хакнатите.

Изнудвачи към гаджето на Валери Божинов: Плащай, той има пари
“Никой не е вманиачен. Гаджето ти има пари, в случай че искаш инстаграм, помоли го да ти ги даде. ” С тези думи хакерите, завладяли профила на Биляна Дол в средата на февруари т.г., я изнудват да вземе 3000 евро от приятеля си Валери Божинов.

Предупреждават я, че какъвто и профил да си направи, ще бъде хакнат. Тя е излъгана по същата скица, по която и множеството звезди. Биляна си прави нов профил, който е мощно промотиран от футболиста на “Левски ”, както и плеймейтката Николета Лозанова. Отначало споделя, че няма да заплати и стотинка.

Впоследствие обаче влиза в договаряния с измамниците и сама им предлага оферта.

“Разбрах, че се е случвало и преди в България на известни дами. Затова желая да опиша за случилото се, с цел да може да предпазя и други хора, които могат да бъдат пострадали от тези хакери ”, описа сръбкинята.

Тя въпреки всичко реши да заплати откуп и след единствено 2-3 дни съумя да върне профила си. Новината заяви в новосъздадения си акаунт, който към този момент е закрит. Каква сума е платила и желала ли е пари от Божинов, както я поучават измамниците, обаче Дол не разкри.

Сами желаеме знака за формален профил, чака се месеци
За да се получи знакът, който удостоверява даден профил като формален, човек самичък се свързва с фейсбук и инстаграм. Чака се с месеци и се изискват редица удостоверения, с цел да се получи.

Има и доста условия, на които човек би трябвало да дава отговор, с цел да се снабди със характерната отметка. В тях влизат известността в съответната обществена мрежа, специалността на индивида, който кандидатства, и други

Ползването на инстаграм за реклама на артикули посредством авторитетни персони пък не е регламентирано у нас. Така да вземем за пример в изявления на българи с очевидно продуктово позициониране звездите не са длъжни да отбележат, че това е рекламен пост. В някои страни обаче така наречен инфлуенсъри са длъжни да пояснят на феновете си, че дадена обява е спонсорирана. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР