При най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник

...
При най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник
Коментари Харесай

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

При минимален дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Това декларира кметът на София Йорданка Фандъкова в своя позиция във " фейсбук " след извършената през днешния ден среща в Министерски съвет, на която стана ясно, че Перник ще получи вода от " Белмекен " до 45 дни.

В тази връзка столичният кмет твърди, че това предложение ще бъде импортирано за разискване в СОС само при 100% гаранции за водоснабдяването на София.

Тя прецизира, че към днешна дата водоснабдяването на София е обезпечено изцяло за години напред от съществуващите водни количества в бент. " Искър " и бент. " Бели Искър ". За водоснабдяването на София годишно са нужни към 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В бент. " Искър " са налични 465 млн. кубика вода, а в бент. " Бели Искър " - 9 млн. кубика вода, изяснява още Фандъкова.
 Перник с вода от Обновена
Перник с вода от " Белмекен " след 45 дни

Изграждат " байпас " на ВиК инфраструктурата на София

Тя упорства и за гаранции, че финансирането на всички спомагателни действия може да бъде само от държавния бюджет.

Без цялостни гаранции за водния баланс на София и обезпечаване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено, безапелационна е Йорданка Фандъкова.

В позицията си тя декларира още, че е упълномощила на сдружението " Софийска вода " да даде цялостен разбор на техническите параметри на магистралния тръбопровод, по който се разисква да бъдат доставяни спомагателните количества вода от водосбора на бент. " Белмекен " до Перник.
 Борисов се чуди
Борисов се чуди " Хемус " ли да строи или водопроводи

Премиерът е удовлетворен, че имало европейски пари

По думите й цялата информация за техническите благоприятни условия и настоящото положение на водните ресурси на София ще бъде предоставена обществено и на Столичния общински съвет , който само може да утвърди предлагането в помощ на разрешаване на водната рецесия в Перник.

На срещата в Министерски съвет Фандъкова е настояла още тази година да стартира ремонт на стената на язовир " Бели искър " и да се построи ново трасе от бент. " Огняново " до водопреносната система на София като авариен водоизточник за питейна вода за столицата в дълготраен проект предвид на климатичните промени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР