При направени сонди по време на реставрация на стенописите в

...
При направени сонди по време на реставрация на стенописите в
Коментари Харесай

Стенописи от преди Захарий Зограф излизат при реставрация на "Бачковския манастир"

При направени сонди по време на реституция на стенописите в " Бачковския манастир " е открито, че под изображенията на Захарий Зограф, има по-ранни, споделя реставраторът Владимир Цветков.

" Това би могло да бъде един доста добър документ на времето ", описа той за разкритията.

Черквата " Свети архангели Михаил и Гавраил " е издигната през 11 в. На храма стои обликът на великия ктитор на светата обител император Алексий Комнин и на българския цар Йоан Александър. Църквата е двуетажна, което се срещало извънредно рядко по това време.

Стенописите на втория етаж в самата черква са от 19. в: " Може да се види подписът на създателя, както и точната година - 1846. Под тях също има по-стари фрески ", прецизира Владимир Цветков. Реставраторите чакат да разкрият повече за тях по време на работата си.

Църквата е изписвана общо 3 пъти, като към момента не се знае от кой интервал е най-ранният стенна живопис. Междинният е датиран от 11 век, а последният - от 19 век.

По думите на игумена на Бачковския манастир Велички свещеник Сионий реставрацията е почнала преди 6 години, като тя включва централната част на манастира и прилежащите му здания.

Дейностите се правят с позволение на Националния институт за недвижимо културно завещание към Министерството на културата и се финансират от дарения, направени на обителта.

Как тъкмо се реставрират неповторимите фрески - четете в Ladyzone.bg.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР