При над 10% от проверките в рискови сектори се установяват

...
При над 10% от проверките в рискови сектори се установяват
Коментари Харесай

Инспекцията по труда констатира 6 333 нарушения на закона

При над 10% от инспекциите в рискови браншове се откриват работещи без трудови контракти, демонстрираха резултатите от специфична инспекционна акция за предварителна защита на недеклариран труд, оповестяват от „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ).
При 1133 бр. инспекции в питейни заведения и заведения за хранене, завършени през месеците юни и юли 2022 година от контролните органи на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ („ ИА ГИТ “) са открити 150 лица без подписани трудови контракти. Констатираните при тези инспекции нарушавания на трудовото законодателство са 6333 бр. От тях 810 бр. са по възнаграждение на труда и 878 бр. по работното време, почивките и отпуските, декларират още от „ ГИТ “, като прибавят, че тези нарушавания също основават предпоставки за укриването на налози и осигуровки от работодатели и работещи в бранша.
Резултатите от акцията за следващ път потвърждават, че ресторантьорството е измежду високорисковите браншове по повод потреблението на нерегламентирани практики на пазара на труда, дружно с хотелиерството, строителството и селското стопанство. За седемте месеца на годината са осъществени 15 735 бр. инспекции във високорисковите по повод недекларирания труд браншове строителство и селско стопанство, както и по специфичната мярка за надзор по законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения. Това са към 70% от всички инспекции - общо 24 220 бр. за интервала.
Установените случаи на работа без трудови контракти при всички осъществени през интервала инспекции са 1714 бр. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР