При множествен рак на гърдата не е задължително органът да

...
При множествен рак на гърдата не е задължително органът да
Коментари Харесай

Проучване на ИСУЛ: Гърдата може да бъде съхранена дори при множествен рак

При многоброен рак на гърдата не е наложително органът да се отстранява. Това демонстрира огромно изследване измежду 700 пациенти, лекувани в ИСУЛ през последните 10 години, което беше показано на Конгреса за рак на гърдата в Берлин от доктор Славяна Ушева и доктор Йоана Милушева от УМБАЛ „ Царица Йоана “-ИСУЛ. Те бяха единствените български представители, позволени да презентират резултатите си на влиятелния конгрес, който сплотява всички научни достижения в света в тази област, оповестиха от лечебното заведение.

Д-р Ушева и доктор Милушева показаха разбор, сравняващ резултатите при пациентки с многоброен и унифокален (само на една локация) рак на гърдата, чиято млечна жлеза е била съхранена след интервенцията.

„ Нашето изследване трансформира парадигмата за това заболяване. До скоро съществуването на няколко формирания в гърдата автоматизирано означаваше унищожаване на гърдата. Вече имаме доказателства за съхранението на този, толкоз значим за всяка жена орган. Разбира се в селектирани случаи. Това по никакъв метод не компрометира дълготрайните резултати при тези пациенти. Условието е да се реализира онкологична сигурност и допустим изящен резултат. Благодарение на мултидисциплинарния метод, който прилагаме в нашия център, резултатите ни са съвместими с водещи международни центрове “, изяснява доктор Ушева, която е една от дребното млади жени-лекари у нас, посветили се на хирургията на рака на гърдата.

Центърът за сложно лекуване на туморите на млечната жлеза има разработен  логаритъм, идващ последните международни трендове, при лекуването на другите форми на рак на гърдата. В болшинството от случаите, туморът първо се третира с онкологична терапия и чак откакто се е стопил или мощно е понижил размерите си, се пристъпва към хирургично премахване на сектора, в който се е намирал. При пациентки, които се дали отговор позитивно на лекуването, това разрешава да се запази гърдата, с най-малък риск от рецидив. Все отново значимо конкретизиране е, че предоперативната терапия не е подобаваща за всеки и е въпрос за самостоятелна преценка.

„ Доказано е, че провеждането на предоперативно лекуване понижава доста риска болестта да се върне още веднъж или да се популяризира. Това е безусловно безапелационна статистика! За страдание в България към момента има центрове, в които първо режат, а по-късно лекуват. И тук желая да подчертая, че съществена роля за това има хирургът. Обикновено първата среща на пациента в България е с хирурга. Ако доктор Ушева първо не водеше за консултация с мен или с доктор Атанасова (началник на Отделението по здравна онкология) всяка жена, тези пациенти щяха да бъдат лишени от опцията да получат по-добри резултати “, уверена е доктор Милушева, която специализира онкология с фокус върху карцинома на гърдата, в Клиниката по здравна онкология на ИСУЛ.

Резултатите, които са показали пред сътрудниците си в Берлин доктор Ушева и доктор Милушева демонстрират, че 85,1 % е релативният дял на претърпелите 5 години след лекуване пациентки с многоброен карцином и непокътната гърда.

„ Има пациентки, при които отстраняването на гърдата освен е ненужно, само че води и до тежки последствия за тях, защото се срутват душевен. Това е нещо, което единствено една жена може да разбере за друга жена “, изяснява доктор Милушева. Тя не крие, че за нея психическото положение на дамата е не по-малко значимо от здравното и по тази причина посвещава часове наред, с цел да им вдъхне вяра. „ Един мъж би споделил – какво като ти окапе косата, нали отново ще порасне. За една жена обаче този факт не е толкоз елементарен за преглъщане. Още по-трудно е да свикнеш с обстоятелството, че ще ти отрежат гърдата “.

Освен с постигнатите резултати, медиците са впечатлили журито на влиятелния интернационален конгрес и с това че работят дружно, в мултидисциплинарен тандем. „ Колегите бяха доста прелестно сюрпризирани, че ние познаваме пациентите във всеки един аспект – както в хирургичното лекуване, по този начин и в систематичната терапия. В нашата област това е залог за триумф “, безапелационна е доктор Ушева, която преди две години беше удостоена с наградата „ Ти си нашето бъдеще “ на обичайните награди на БЛС „ Лекар на годината “.

Д-р Ушева и доктор Милушева работят в тандем към този момент 4 години като част от мултисциплинарния екип на Центъра за сложно лекуване на туморите на млечната жлеза под управлението на проф. доктор Теофил Седлоев и доктор Марияна Атанасова. Неизменна част от него е и доктор Йордан Спирдонов – един от най-изявените експерти по образна диагностика у нас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР