При много ниска избирателна активност започна изборният ден за балотажа

...
При много ниска избирателна активност започна изборният ден за балотажа
Коментари Харесай

Драстичен спад на избирателите в Турция за балотажа

При доста ниска изборна интензивност стартира изборният ден за балотажа в Турция, където са разкрити 126 секции.

В Истанбул, където са разкрити 38 изборни секции - най-големия брой на територията на Турция - няма и помен от напора на гласоподавателите с българско поданство, както беше на вота предходната седмица. Тогава единствено в Истанбул гласоподаваха над 27 000 души.

Пред двете секции в плътно популации с изселници квартал Авджълар, където предходната седмица гласоподаваха към 3 000, души няма опашки за гласоподаване.

Докъм обяд в Авджълар бяха дали своят вот към 250 души в двете секции. Малко повече се чакат в ранния следобяд, само че е невероятно да доближат даже половината от предходната седмица, сподели координаторът Хюлия Алтън.

За доста ниска интензивност оповестиха за Българска телеграфна агенция от секциите в азиатската част на мегаполиса.

В региона на Бурса, където са разкрити 30 изборни секции, до обяд са гласувули в някои секции по 200 души, в други по-малко, сподели Вели Йозтюрк, ръководител на Балгьоч.

По данни на изселническите организация се чакат в пъти по-малко хора да гласоподават спрямо предходната седмица. Тогава на територията на Турция гласоподаваха към 90 000 души.

В тракийския район, където в Чорлу бе реализиран връх с гласувалите 8 000 души предходната седмица, гласуването минава умерено, без опашки и натрупвания пред секциите, оповестиха от локалното изселническо сдружение.

В следобедните часове се чака малко повече хора да се яват да гласоподават, само че като цяло прогнозите на изселническите организации са, че евентуално ще останат сред 25-30 000 души на територията на Турция.

В Авджълар участват представители на Инициативен комитет, за които се твърди, че са от Бургаско, които доста деликатно наблюдават какво се случва.

" Нашето предпочитание е новият президент на България да работи за сливане на обществото, да няма борба и ненавист сред хората ", сподели Мустафа Йозтюрк, преселник от Ардино, някогашен ватман в турските държавни железници.

" За страдание в България още веднъж се разгоря нервност против турците във връзка на нашето гласоподаване в Турция и това доста ни безпокои ", добави брачната половинка му Незиха, учителка в колеж.

" България е европейска страна и ние, изселниците, се гордеем, че сме и нейни жители, само че това, което се случва, доста ни тревожи. Пожеланието ми е новият президент да работи за унищожаване на езика на омразата, за подобен президент гласувах ".

" Гласувахме предходната неделя. Сега отново гласувахме, тъй като считаме, че е значимо един президент да бъде сплотяваща фигура, да бъде еднообразно извърнат към всички пластове на обществото. Ние желаеме подобен президент и по тази причина се явихме да гласуваме ", сподели двойка 35-годишни хора - Себиле, здравна сестра, и Вели Османоглу, компютърен експерт, родом от Исперих, Разградско.

За разлика от вота в Турция, изборната интензивност в България на балотажа е подобен с първия тур. 8,68% от гласоподавателите са дали своят вот към 11 ч., оповестиха от Централната изборна комисия. Миналата седмица, когато вотът беше 2 в 1, изборната интензивност се движеше сходно към този час - 8,62%.

ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да проучват първите публични данни от екзитполовете, реакциите на двамата претенденти за президенсткия пост, както и тези на политическите водачи, от 19 ч. на 21 ноември в изключителното издание на видео подкаста " Директно в новините " гостуват социологът публицистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на " Директно в новините ":
В уеб страницата на На живо във Фейсбук страницата на На живо във
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР