При много голям интерес премина информационната среща в Община Ловеч

...
При много голям интерес премина информационната среща в Община Ловеч
Коментари Харесай

При голям интерес премина информационна среща за санирането в община Ловеч

При доста огромен интерес мина осведомителната среща в Община Ловеч на 11 януари 2023 година, на която се обсъждаха изискванията, при които Сдружения на притежателите ще могат да аплайват за използване на ограничения за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.



Става дума за процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап I “, финансирана със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Общите условия обясни инж. Петър Деков – шеф на „ Проекти, стратегии и вложения “ в общината. В срещата участваха и експертите от общината, виновни за тази активност.

Целта на санирането е постройката да постигане до клас на енергопотребление най-малко „ В “, както и 30 % икономисване на първична сила. Максимална стойност за Община Ловеч е 30 млн. лева Ако аплайват 15 блока, ще бъдат санирани всички, само че в случай че са доста повече, ще бъдат класирани и влизат тези с до 72 точки, разясни инж. Деков.

Гражданите се интересуваха основно от изискванията за разпределяне на безлихвен възмезден заем за енергийно проучване, както и от критериите за асортимент. Изтъкнаха, че компаниите нормално желаят 50% от сумата при подписване на контракт. Общината превежда половината от сумата до 7 – 10 дни след подаване на заявление. Всеки понеделник до 31 март 2023 година комисията преглежда подадените заявки. Предвидената сума за проучване е с оптималната стойност до 6,28лв. с Данък добавена стойност на кв. м.



Всички финансови интервенции по санирането стават по банков път.

Припомняме, че Община Ловеч обезпечава 350 000 лева без Данък добавена стойност за покриване на предварителните разноски за проучване. Сумата се отпуска до нейното възобновяване по програмата. Ако плановото предложение не бъде утвърдено, сумата се възвръща от Сдруженията на притежателите.



Информация по отношение на кандидатстването по процедурата:

за основаване на Сдружения на притежатели - ет. 2, стая № 206, тел. 068/688 385;

за Заявления за интерес и финансова помощ - ет. 3, стаи № 347, 313, 346, 344, тел. 068/688 217; 068/688 229; 068/688 276; 068/688 201;

Насоките за кандидатстване, както и приложенията към тях, можете да намерите на интернет страницата на Община Ловеч, раздел „ Процедура за енергийно възобновяване на МЖС по ПВУ “, в секция „ Проекти и стратегии “

https://www.lovech.bg/bg/proekti-i-programiи уеб страницата на МРРБhttps://www.mrrb.bg/bg/utvurdeni-nasoki-za-kandidatstvane-po-procedura-podkrepa-za-ustojchivo-energijno-obnovyavane-na-jilistniya-sgraden-fond-etap-i/

Община Ловеч, пресцентър
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР