При млад и здрав човек покачването на телесното тегло без

...
При млад и здрав човек покачването на телесното тегло без
Коментари Харесай

Ето кой е първият симптом за евентуално наличие на метаболитен синдром

При млад и здрав човек покачването на телесното тегло без смяна в метода на хранене и натрупването на килограми в региона на корема е първият признак за вероятно съществуване на метаболитен синдром.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Десимира Миронова, ендокринолог в болница „ Лозенец “.

При дамите в менопауза натрупването на телесна маса в региона на талията не постоянно значи съществуване на метаболитен синдром.

Доказването на метаболитен синдром стартира с базови проучвания, като проучване на кръвната картина не демонстрира нищо, уточни още лекарят.

Метаболитен център

В болница „ Лозенец “ към този момент работи Метаболитен център, който ще сплоти на едно място ендокринолози, гастроентеролози, психолози, физиотерапевти.

Целта ни е в границите на ден-два пациентът да може да се съветва с няколко експерти и в случай че се наложи, незабавно да се създадат и проучвания,

В Метаболитния център ще може да се прегледа всеки, който види, че има смяна в тежестта му, размера на облеклата, струпване на мастна тъкан към корема.

Метаболитният синдром е едно от дребното болести, при което пациентите като че ли остават разочаровани от диагностицирането, тъй като си мислят, че напълняват поради заболяване.

Не постоянно е нужно да се включи медикамент в лечението, защото напълняване се получава и поради погрешно хранене и липса на придвижване.

Затлъстяване и метаболитен синдром измежду деца

Децата са в целите на детските ендокринолози, тъй като случаите на детско затлъстяване към този момент са лавинообразни.

В отговор на въпрос дали децата надебеляват поради проблем в хормоналния баланс или надебеляването води до дисбаланс в хормоните доктор Миронова сподели, че и двете изказвания са правилни. Има моногенетични болести, свързани с промени в ген, водещи до генетично затлъстяване. В тези случаи лекуването е доста по-специфично, добави тя и уточни, че в Европа са налични лекарства за това лекуване. Факторите на средата, храненето, понижената двигателна интензивност и застоялият метод на живот, който в доста случаи родителите подтикват, давайки електронни устройства на децата си, могат да бъдат фактори за детското затлъстяване, още повече – в случай че има и фамилна обремененост.

демонстрират, че неведнъж нараства рискът детето да развие метаболитен синдром и затлъстяване до навлизането му в пубертета.

Дори фамилията да има добра двигателна просвета и да се храни уравновесено, когато детето се „ сблъска “ с джънк фууд или с друга нездравословна храна,

която постоянно е по-сладка, по-примамлива и мощно маркетирана, то, рано или късно, протяга ръка към нея.

Прием на лекарство за диабет за намаляване

Медикаментът, който в последно време се приема за намаляване, в действителност е регистриран и се употребява за лекуване на диабет вид 2 – заболяване, обвързвано с метаболитен синдром.

Има различен медикамент, който е регистриран за лекуване на затлъстяването, само че не е реимбурсиран от здравните системи, добави доктор Миронова.

По думите й евентуално следва да навлезе нов, още по-мощен медикамент, който демонстрира доста добра прогноза във връзка с редукцията на тежестта – с 20 %.

щом пият такива хапчета, добави тя.

Не може обаче да се пият хапчета за редукция на тежестта без да има придвижване и уравновесено хранене.

В един миг приемът на лекарството ще би трябвало да се спре и в случай че индивидът не е трансформирал метода си на хранене, ще се реализира йо-йо резултат в границите на до към две години.

Винаги в лечението се включват диета и физическа интензивност.

Ако има в допълнение заболяване, обвързвано с метаболитния синдром, тогава лекуваме и него, добави експертът.

Пет кг допълнително не са причина за банкет на медикамент за редукция на тежестта. Тичане в парка, плуване, вървене пешком и воля ще понижат тежестта до мечтаните килограми.

Медикаментите за редукция на тежестта са за хора, страдащи от затлъстяване, а не от наднормено тегло, добави тя.

Захарта е опиатът на 21-ви век, разяснява доктор Миронова желанието за консумация на сладки храни. По думите й захарта пристрастява в пъти повече, в сравнение с опиатите.

Тази взаимозависимост се повлиява мъчно, като за задачата е нужна психотерапия, смяна на храненето и на метода на живот.

Ние считаме, че сладкото ни е належащо, с цел да се възнаградим, само че то не ни е належащо, тъй като можем да живеем и без да одобряваме в допълнение калории от захарта.

Яденето на сладко е проблем на мозъка, на рецепторите на езика, а резултатът е като при доминото и се получава затворен цикъл.

Тежък житейски миг и несъмнено психическо положение може да доведат до повишение на приема на храна, повлияват се рецепторите, стартира инсулиновата устойчивост и става циничен кръг.

Не е потвърдена връзката сред прекъсване на тютюнопушенето и напълняването, сподели още доктор Миронова. Това е усещане на психично равнище, това е табиет.

По отношение на навика бих желала да прибавя, че са правени разбори измежду пациенти, подложени на бариатрична хирургия, след която те могат да смъкват до 40-50 кг.

Данните демонстрират, че една взаимозависимост незабавно бива сменена с друга взаимозависимост, като доста постоянно зависимостта от храната се замества със взаимозависимост към хазарт, към алкохол, даже двойките се развеждат.

Диагностика за метаболитен синдром

Първият признак у млад, здрав човек за вероятно съществуване на метаболитен синдром е най-видимият – повишаване на тегло и струпване на телесна маса в региона на корема.

По думите на лекаря е належащо да се създадат базови проучвания – на липиден профил, проучване на равнището на кръвна захар, на инсулиновата сензитивност, на чернодробните ензими,

Няма потребност незабавно да се стартира с проучване на равнището на кортизол и стресовите хормони.

Мъже и дами

При мъже до 45-годишна възраст рекомендацията е да се изследва равнището на тестостерона. Затлъстяването трансформира образуването на някои хормони.

Много постоянно тестостеронът при мъжете, наранени от затлъстяване, доста по-лесно става на естроген – женски хормон, в сравнение с при мъже, които нямат наднормено тегло или затлъстяване.

Всъщност, тестостеронът е хормон, който има протективна функционалност по отношение на сърцето на мъжа и когато равнището на тестостерон е ниско, сърцето може да пострада. Ако някой реши да си набави тестостерон инжекционно – в мастната тъкан, ще направи по този начин, че да го трансформира в естроген, уточни още доктор Миронова. По думите й измежду мъжете със затлъстяване постоянно се следят и репродуктивни проблеми.

Напълняването в региона на корема при дами в менопауза би могло да бъде сигнал за метаболитен синдром, макар че не е наложително. Естрогенът защищава костната система и сърцето на дамата и когато тя навлезе в менопаузата, равнището му понижава. Не е наложително с настъпването на менопаузата да се появи метаболитен синдром, само че тези дами са по-склонни да го развият.

Заплащане на лекуването

Здравните системи не дефинират затлъстяването като заболяване, за което има смисъл здравните каси да възстановяват медикаментите, изясни доктор Миронова. Медикаментите за лекуване на затлъстяване обаче са съществено перо в бюджета, а без тях няма по какъв начин да профилактираме съпътстващите болести, добави тя. По думите й лекуването на пациент, който страда от затлъстяване и някакво друго съпътстващо заболяване, обвързвано с него, е доста скъпо. Всички тези пари могат да бъдат спестени дълготрайно, в случай че се включи лекуване на затлъстяването, добави доктор Миронова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР