При министър-председателя Бойко Борисов се е провела среща, на която

...
При министър-председателя Бойко Борисов се е провела среща, на която
Коментари Харесай

Няма предпоставки Желяз и още 4 българи да бъдат екстрадирани в САЩ

При министър-председателя Бойко Борисов се е провела среща, на която са били посланикът на Съединени американски щати Ерик Рубин, основният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правораздаването Цецка Цачева. За това осведоми основният прокурор Цацаров на брифинг пред публицисти в Министерски съвет. Основната тематика на диалозите е била обвързвана с настояванията, касаещи екстрадиция на българските жители към Съединени американски щати.

Сотир Цацаров посочи, че завчера и през вчерашния ден са почнал и консултациите, съгласно с член 20 от контракта сред България и Съединени американски щати, за екстрадиция. Т ой добави, че консултациите са водени от представители на департамента на правораздаване на Съединени американски щати, американски прокурори и представители на Министерство на правораздаването на България и прокурори от Върховната касационна прокуратура.
 Сотир Цацаров БГНЕС

По думите му, съгласно настоящия контракт /чл. 11/ в неотложни случаи всяка от молещите страни може да изиска краткотрайно задържане за период до 60 дни. Към сегашния миг такова искане е било поискано във връзка с българския жител Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия областен съд. На същите учредения за още четирима български жители такова искане е направено и към сегашния миг прокуратурата не е пристъпила към неговото осъществяване.

Според Цацаров не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиция на лицата. Той смята, че липсва изискуемата по контракт и съгласно Закона за екстрадиция в европейската заповед за арест военна наказуемост. Освен това липсват предпоставките, по силата на които могат да бъдат излъчени български жители, посочи Цацаров. По думите му те могат да бъдат излъчени единствено в избрани хипотези, като съгласно него т ези хипотези не са налице . Шансът настояванията за екстрадиция да бъдат почетени от българския съд е най-малък , счита основният прокурор. Той уточни, че тази позиция е изразена ясно пред американската страна.
 Цецка Цачева БГНЕС
Министърът на правораздаването Цецка Цачева осведоми, че на 22-23 май в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в София ще се организира среща сред министрите на вътрешните работи и министрите на правораздаването на Европейски Съюз и основният прокурор на Съединени американски щати, който е и началник на Департамента за правораздаване. Цачева съобщи, че не престават да се водят съвещания и разговори, с цел да не се стигне до екстрадиция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР