„При мен има над 20 сигнала, които касаят нарушения на

...
„При мен има над 20 сигнала, които касаят нарушения на
Коментари Харесай

Има сигнали срещу Гешев, които могат да се третират като престъпления


„ При мен има над 20 сигнала, които касаят нарушавания на Прокуратурата по времето, когато Гешев е бил или в Спецпрокуратурата, или е бил основен прокурор. Те основават чувството, че той е знаел за осъществяваните дейности. Има и директни сигнали, които са против самия него за деяние или безучастие, част от които, в случай че се потвърдят, даже са свързани с действия, които могат да се третират като престъпления”. Това съобщи министърът на правораздаването в служебното държавно управление Иван Демерджиев в студиото на „ На фокус с Лора Крумова " по NOVA.

Запитан дали към този момент е внесъл иск за премахване на основния прокурор, той отговори: „ Не, тъй като чакаме произнасянето на Конституционния съд и работим по настояването, което набъбва с всеки ден, тъй като идват от ден на ден сигнали”. „ Сред сигналите има такива за въздействие върху хода на наказателни производства, както и за заличаване на документи, свързани с наказателни производства. Тези сигнали още не са тествани, само че работим по тях”, уточни той. Демерджиев беше безапелационен, че прозрачността е един от детайлите за надзор върху правосъдната система.

Според него има метод Иван Гешев и Сотир Цацаров да бъдат заменени. „ В единия случай, който касае активността на КПКОНПИ и който е по-лесен от юридическа позиция, пълномощията са напълно на Народното събрание. То елементарно може както да назначи ръководителя на КПКОНПИ, по този начин и да пристъпи към неговото освобождение. В закона има известни непълноти, само че те могат да бъдат преодолени посредством промени в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен елементарно, като това може да се случи до месеци”, изясни Иван Демерджиев.

По думите му във връзка с освобождението на основния прокурор нещата са по-различни. „ Неговото освобождение минава през промени във Висш съдебен съвет. Той към този момент сподели отвращение да види проблемите и да прегледа този въпрос. Това значи промяна във Висш съдебен съвет, обвързвана с смяна на членовете му”, уточни той. „ Имаме доста рекомендации за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са много настойчиви. В момента такива рекомендации слага и Европейската комисия”, сподели Демерджиев. „ Категорично България основава усещането на страна, пленена и захласната от други структури, които усвояват голяма част от капитала на страната и които би трябвало да бъдат принудени да преустановят тази активност, тъй че този финансов запас да остава в държавата”, разяснява още правосъдният министър.




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР