При мен има над 20 сигнала, които касаят нарушения на

...
При мен има над 20 сигнала, които касаят нарушения на
Коментари Харесай

Демерджиев: Сигналите срещу Гешев могат да се третират като престъпления

" При мен има над 20 сигнала, които касаят нарушавания на Прокуратурата по времето, когато Гешев е бил или в Спецпрокуратурата, или е бил основен прокурор. Те основават чувството, че той е знаел за осъществяваните дейности. Има и директни сигнали, които са против самия него за деяние или безучастие, част от които, в случай че се потвърдят, даже са свързани с действия, които могат да се третират като закононарушения ". Това съобщи министърът на правораздаването в служебното държавно управление Иван Демерджиев в студиото на " На фокус с Лора Крумова " по Нова телевизия.

Запитан дали към този момент е внесъл иск за премахване на основния прокурор, той отговори: " Не, тъй като чакаме произнасянето на Конституционния съд и работим по настояването, което набъбва с всеки ден, тъй като идват от ден на ден сигнали ".

" Сред сигналите има такива за въздействие върху хода на наказателни производства, както и за заличаване на документи, свързани с наказателни производства. Тези сигнали още не са тествани, само че работим по тях ", уточни той.

Демерджиев беше безапелационен, че прозрачността е един от детайлите за надзор върху правосъдната система.

Според него има метод Иван Гешев и Сотир Цацаров да бъдат заменени. " В единия случай, който касае активността на КПКОНПИ и който е по-лесен от юридическа позиция, пълномощията са напълно на Народното събрание. То елементарно може както да назначи ръководителя на КПКОНПИ, по този начин и да пристъпи към неговото освобождение. В закона има известни непълноти, само че те могат да бъдат преодолени посредством промени в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен елементарно, като това може да се случи до месеци ", изясни Иван Демерджиев.

По думите му във връзка с освобождението на основния прокурор нещата са по-различни. " Неговото освобождение минава през промени във Висш съдебен съвет. Той към този момент сподели отвращение да види проблемите и да прегледа този въпрос. Това значи промяна във Висш съдебен съвет, обвързвана с смяна на членовете му ", уточни той.

" Имаме доста рекомендации за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са много настойчиви. В момента такива рекомендации слага и Европейската комисия ", сподели Демерджиев.

" Категорично България основава усещането на страна, пленена и захласната от други структури, които усвояват голяма част от капитала на страната и които би трябвало да бъдат принудени да преустановят тази активност, тъй че този финансов запас да остава в страната ", разяснява още правосъдният министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР