При масова стрелба в концертна зала край Москва загинаха 60

...
При масова стрелба в концертна зала край Москва загинаха 60
Коментари Харесай

„Лягахме един върху друг на пътеката“: Разказ на очевидци след масовата стрелба край Москва

При всеобща пукотевица в концертна зала край Москва починаха 60 души, има и над 100 ранени. Жителите на Москва и Московска област са помолени да дарят кръв. Малко след 20 часа през вчерашния ден нападатели в камуфлажни облекла откриха огън с автоматизирани оръжия по публиката на концерт в Подмосковието. Следват две детонации, избухва и пожар.

Стрелците към момента се търсят

Би Би Си съумя да беседва с някои очевидци на нещастието.

„ Всички започнаха да лягат на пода, започнахме да лягаме един върху различен на пътеката, насочвахме тълпата да се движи напред. В същото време осъзнахме, че могат да влязат от всяка врата с картечници, и се опитахме да се придвижим към най-близкия излаз на горния етаж. Бавно, лазейки напред с осъзнаването, че може да умрем “, споделя един от очевидците, видял по какъв начин нападателите убиват хора.

Софико Квирикашвили от Москва пък е на концерта дружно със брачна половинка си. Те едвам съумяват да се изпълзнат на куршмите: „ Седяхме на шестия ред на ВИП-партера. Звучеше някаква музика, на екраните се въртяха плакати на най-близките концерти. Вторият звънец удари и залата беше цялостна повече от половината “, споделя тя пред Би Би Си.

Маскирани са стреляли с картечници

„ Ние бяхме на балкона, на горния етаж. Остава 10 минути преди началото на концерта, доста хора към този момент се бяха събрали, 70% от залата беше цялостна “, сподели фотографът Дейв Примов, който също е бил в залата, когато стартира стрелбата.

Снимка: Reuters

Ева е един от очевидците на нападението против „ Крокус Сити хол “. Тя е помощник на танцовата група, чиито членове е трябвало да излязат на сцената в 20:00 ч. московско време

„ Започнахме да се приготвяме с момчетата зад кулисите да излезем на с цената. Аз бях в гримьорната. споделя тя пред Би Би Си.

Хората, които към този момент са били в публиката и не са видели мъже да влизат във фоайето и да откриват огън, в началото не са разбрали какво се случва.

„ Не разбрахме, че това са изстрели - помислих, че са някакви фойерверки. Някакъв тип безконечен залп, може би някакви клаксони? Обърнах се един път в залата, повторно. А на третия път осъзнах, че цялата зала стартира да се разпръсква в разнообразни направления “, спомня си Софико Квирикашвили.

„ Чухме, както ми се стори, звуци от фойерверки. И моят другар, който беше на концерта с мен, също намерения, че става дума за заря. И по-късно видяхме хора, които вървяха по долната част на залата, по-близо до сцената, в навалица, като парен локомотив. Не разбрах какво е това “, споделя Дейв Привов.

„ Като човек, който работи в областта на киното, не се уплаших от изстрелите. Първоначално не осъзнах нищо. Бяхме в гримьорната, около нас се втурна навалица. Чухме шума, тичането в коридора, грабнахме якетата си и избягахме на открито дружно с тълпата “, изясни Ева.

Софико и брачният партньор ѝ са на партера и бягат от залата сцената.

„ Съпругът ми ме подсети пръв и сподели: „ Бягай, ще те настигна “. Ние не бягахме, а просто умерено преминахме първо зад кулисите, а по-късно през служебния вход на улицата. Някой в тълпата извика, че някакъв фанатик стреля “.

Снимка: Reuters

Тя и брачният партньор ѝ съумяват да стигнат до колата си невредими.

Ева споделя също, че защитата бързо е отворила всички изходи.

„ Охранителите професионално насочваха всички и им споделяха да не се паникьосват. Просто ме изнесоха дружно с тълпата “, спомня си тя. По думите ѝ всички са бягали от концертната зала през прилежащия търговски център.

Тези, които са седели по-високо и не са имали време да избягат бързо през партера и сцената, са напуснали по различен маршрут.

„ Звуците от „ фойерверките “ ставаха все по-силни и по-близки, в залата настъпи голяма суматоха, хората започнаха да се разпръскват в разнообразни направления, само че се блъскаха един в различен, нямаше евакуация “, споделя Дейв Привов.

В този миг стрелбата почнала към този момент в концертната зала, в лявата част на сцената, и Дейв Привов видял нападателите - те влезнали в залата. Фотографът и неговият другар са на балкона, надалеч от сцената.

„ Бяха облечени или с кафяви облекла, или с кафяви жилетки. През тълпата от хора се чуваха тъкмо изстрели от картечници, а те вървяха от входа на залата по партера към сцената, избутвайки хората в центъра на залата. Видях по какъв начин към хората се насочват патрони “, разказва ужаса Привов.

„ Всички започнаха да лягат на пода, започнахме да лягаме един върху различен на пътеката, започнахме да координираме тълпата да се движи напред. В същото време осъзнахме, че могат да влязат от всяка врата с картечници, и се опитахме да се придвижим към най-близкия излаз на горния етаж. Бавно, лазейки, лазейки, напред, нагоре, пълзяхме. И започнахме да се измъкваме “, споделя фотографът.

Видеоклипове демонстрират шокирани тълпи от хора да бягат през изходите на мол „ Сиам Парагон "

Дейв споделя, че тълпата се е пробвала да се отдалечи от звука на стрелбата:

„ Бягахме към техническата част на „ Крокус “, към балконите. И просто се натъкнахме на разнообразни затворени порти, хора в суматоха, някои плачеха, други се обаждаха на роднините си, трети чакаха асансьора, който не работеше. В общи линии се озовахме в една огромна тъмна стая. Оттам хората намерили излаз с изключение на по техническо стълбище, само че вратата, водеща към него, бе заключена. Бягащите фенове успяваха да я разбият “, споделя още Дейв.

Докато някои очевидци описват за професионалната работа на охранителите, които бързо отворили всички порти, с цел да могат да се изтеглят, други имат по-малко шанс.

„ Минавайки около входа на „ Крокус “, видях хора, които тичаха и удряха по прозорците, без да знаят по какъв начин да излязат, тъй като всички други порти бяха затворени “, спомня си мъжа.  

Снимка: Reuters

Когато излиза от залата, залата пламва.

Министерството на изключителните обстановки съумява да локализира пожара в концертната зала едвам към 1 ч. московско време.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР