При машинното гласуване невалидни бюлетини няма да има, защото машината

...
При машинното гласуване невалидни бюлетини няма да има, защото машината
Коментари Харесай

Александър Чобанов: При машинното гласуване невалидни бюлетини и купен вот няма да има

При машинното гласоподаване невалидни бюлетини няма да има, тъй като машината не разрешава два пъти еднакъв човек да гласоподава. Това сподели пред БТВ изобретателят на машината Александър Чобанов. Според него това ще бъде край и на невалидните бюлетини, и на купения избор.

„ Тук няма да се снима, тъй като няма да има тъмна стая. Когато аз гласоподавам и си изваждам една от бюлетините, която излиза, тя излиза за по-малко от 10 секунди. Не мога да я фотографирам, би трябвало да а сгъна и да я пусна в урната. Не ви трябват повече от 30 секунди да си изберете съответната партия, да си изберете преференцията и да натиснете бутона ”, изясни изобретателят.

В изследването отпреди 2 месеца, което разпореди ЦИК, цената на една машина е била 2500 евро, сподели Чобанов.

„ Тогава обещахме, че ще създадем по този начин, че тя да падне. Определящ за цената е мониторът, който е доста безценен. В момента една машина ще коства 1900 евро, влизаме в приготвените 50 млн. с всички условия ”.

Следващият ход, който той чака, е да им заявят, че би трябвало да са имали авансово машинно гласоподаване и да са потвърдили, че имат опит.

„ Затова желаеме да предвидим този ход и ще създадем едно придвижване – контролирай своя депутат и контролирай ЦИК. Всички, които са за машинно гласоподаване, би трябвало да изпратим есемеси или да влезем в обществените мрежи и да покажем, че ние сме повече ”, съобщи Александър Чобанов.

Има подготвеност машините за електронно гласоподаване да бъдат създадени в България и употребявани още на тези избори, сподели още той. По думите му, машината дава отговор на всички условия – и на Избирателния закон, и на ЦИК.

Имахме подготвеност за 2017 година да реагираме, само че публичната поръчка не позволяваше на този, който ще я завоюва, да има подизпълнители, изясни Александър Чобанов. „ В България има подготвеност тези машини да бъдат създадени, в случай че не се продължава тази тактичност да се тупка топката, с цел да остане един месец, и най-после да ни кажат –Айде, дайте ги тези машини. В момента сме в един стендбай, задържане на целия развой.(…) Ние сме единствените български производители, които имаме подготвеност това да се случи на тези избори. На нас ни трябват не повече от 60 дни, с цел да можем това нещо да го осъществяваме, само че сега няма социална поръчка ”.

Въпросът е заради каква причина няма да има машинно гласоподаване и разбираме, че това е желанието да бъде променен Изборният кодекс и сме доста възмутени, че депутатите, влизайки в Народното събрание, стават безусловно безконтролни и вършат каквото си желаят, а те са наши представители, сподели Чобанов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР