При мъжете, които приемат лекарства за еректилна дисфункция като виагра,

...
При мъжете, които приемат лекарства за еректилна дисфункция като виагра,
Коментари Харесай

При мъжете, приемащи виагра, намалява рискът от Алцхаймер

При мъжете, които одобряват медикаменти за еректилна дисфункция като виагра, понижава рискът от заболяването на Алцхаймер, сподели проучване, представено от Би Би Си и Българска телеграфна агенция.

От обхванатите в проучването 260 000 мъже вероятността за развиване на деменция при тези, които одобряват медикаментите, е с 18% по-малка. Необходими са обаче спомагателни изследвания, с цел да се потвърди, че точно тези медикаменти провокират подобен резултат, прецизират учените.

Междувременно две нови медикаменти за Алцхаймер дават обещание да забавят темпото на развиване на заболяването в най-ранните ѝ стадии. Като нападат обвивката, наречена бета-амилоид, която се натрупва в мозъка на хората с Алцхаймер, те имат капацитета да трансформират метода на лекуване на заболяването.

Но учените не престават да търсят и съществуващи медикаменти, които биха могли да предотвратят или забавят развиването на заболяването.

Лекарства като виагра в началото са били предопределени за лекуване на високо кръвно налягане и стенокардия. Те работят, като повлияват на посредник в междуклетъчната сигнализация, който може да е обвързван и с паметта.

Известно е също, че те въздействат върху интензивността на мозъчните кафези, а проучвания при животни демонстрират, че имат прочут предпазен резултат върху мозъка.

В новото изследване, оповестено в сп. „ Нюролъджи “, откриватели от Университетския лицей в Лондон са разгледали рецептурните досиета на хиляди мъже с еректилна дисфункция, като са сравнили тези, на които са били давани медикаментите, с тези, на които не са.

През идващите пет години те открили 8,1 случая на Алцхаймер на 10 000 човекогодини в групата, на която са предписани медикаментите, и 9,7 случая в групата, която не ги приема.

Мъжете, на които са били издадени най-вече предписания за медикаменти за еректилна дисфункция, са посочили най-малка възможност да развият заболяването на Алцхаймер, което допуска, че постоянна приложимост на лекарството би имала по-голямо влияние върху болестта.

Изследователите споделят, че изводите им не демонстрират самите медикаменти да понижават риска от заболяването на Алцхаймер, само че могат да посочат нов път за поручване.

Научният началник доктор Рут Брауер изяснява:

„ Необходими са още проучвания, с цел да се потвърдят тези резултати, да се научи повече за евентуалните изгоди и механизмите на тези медикаменти и да се изследва оптималната доза “.

Изследователите желаят също по този начин да проведат изследване и при дами, с цел да видят дали лекарството има някакво влияние върху тях.

Съществуват доста фактори, които биха могли да причинят болестта. Проучването поправя резултатите си по отношение на някои от тях, в това число възраст, главно здравословно положение, други одобрявани медикаменти и дали участникът е пушач.

„ Това проучване не потвърждава дефинитивно, че медикаментите за еректилна дисфункция понижават риска от Алцхаймер, само че дава положителни доказателства, че този тип медикаменти си заслужава да бъдат в допълнение проучвани в бъдеще ”, акцентира професор Тара Спийс-Джоунс от Единбургския университет и президент на Британската асоциация по неврология.

Д-р Франческо Таманини, неврофизиолог от Университета в Рединг, сподели, че това е „ отлично изследване “, само че са нужни повече безапелационни доказателства за това по какъв начин лекарството въздейства на мозъка.

„ Може да се окаже, че то оказва лечебен резултат непосредствено върху невроните (ако лекарството е в положение да премине през кръвно-мозъчната бариера) и/или посредством увеличение на притока на кръв, само че и двете хипотези би трябвало да бъдат тествани “, разясни той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР