При липса на лиценз от Министерството на финансите на САЩ,

...
При липса на лиценз от Министерството на финансите на САЩ,
Коментари Харесай

Русия ще плаща държавния си дълг в рубли вместо в долари, при липса на лиценз от САЩ

При липса на лиценз от Министерството на финансите на Съединени американски щати, позволяващо на Русия да прави заплащания по външния си дълг в долари, тя ще го обслужва в рубли, заяви осведомителната организация " Интерфакс ".

По-рано щатската Служба за надзор на задграничните активи (OFAC), отговаряща за осъществяването на глобите против Руската федерация (РФ), е съобщила, че лицензията, разрешаваща транзакции, нужни за приемане на заплащания по дългови отговорности на Министерството на финансите на Руската федерация Банката на Русия, която е със период до 25 май, няма да бъде продължена.

Според Министерството на финансите на РФ отводът за продължение на лиценза нарушава правата на задграничните вложители в съветски дългови принадлежности и подкопава доверието в западната финансова инфраструктура

" Министерството на финансите на Русия, като виновен кредитополучател, удостоверява готовността си да продължи да обслужва и погасява всички дългови отговорности. Като се има поради, че отводът за възобновяване на посочения лиценз прави невероятно продължаването на обслужването на държавния външен дълг в щатски долари, заплащанията ще се правят във валутата на Руската федерация, с опция за последващото им конвертиране в истинската валута на задължението ", декларира министерството.

" Сегашната обстановка няма нищо общо със обстановката от 1998 година, когато Русия нямаше задоволително средства, с цел да изплати задълженията си. Сега има пари, има и предпочитание за заплащане. Тази обстановка, изкуствено основана от недружелюбна страна, няма да повлияе на качеството на живот на руснаците ", разяснява съветският финансов министър Антон Силуанов.
 Русия избегна дефолт - заплати в долари
Русия избегна дефолт - заплати в долари

Министерството на финансите на Русия направи цялостен поврат

Междувременно пък първият заместник-председател на Централната банка на РФ Дмитрий Тулин е съобщил по време на финансова конференция, че редица банки ще се нуждаят от спомагателна капитализация. Правителството и националната съветска банка ще си взаимодействат за да им бъде оказана държавна поддръжка и обмислят способи за спомагателна капитализация. По думи на Тулин банковият бранш е влезнал в 2022 година със солидна граница на сигурност, като капиталът възлизал на 12,5 трилиона рубли, от които междинният запас за бранша се оценявал на 7 трилиона рубли. " Тоест, банките можеха да изгубят 7 от 12,5 трилиона рубли и в това време да съблюдават наложителните стандарти ", отбелязва той.

В същото време някои банки имат остатък от капитал, а други въобще нямат. Затова някои банки ще се нуждаят от капитализация. Тулин напомня, че държавното управление към този момент е оповестило проекти за увеличение на капиталите на банките посредством придобиване на привилегировани акции. Обмислят се и други способи, които към момента не прилагани в практиката на Централната банка на Русия.
 Европейски Съюз наложи наказания против няколко съветски банки
Европейски Съюз наложи наказания против няколко съветски банки

ВТБ, ФК Откритие, Новикомбанк и Совкомбанк

На друго обществено събитие Дмитрий Тулин е обявил, че Банката на Русия ще разкрие не по-късно от ноември детайлности за смяна в архитектурата на контролиране и контрол на финансовия бранш.

Според него " ръчният надзор " във финансовия бранш към момента играе огромна роля. " В същото време безусловно от 28 февруари, от 24 февруари започнахме да се занимаваме с такова стратегическо обмисляне, да мислим по какъв начин ще наподобява архитектурата на финансовия бранш ", сподели той. Централната банка обаче няма да разкрива повече детайлности, до момента в който не бъде реализиран финален консенсус по въпроса.
 Русия ще изплаща еврооблигациите в рубли, до момента в който запасите й са блокирани
Русия ще изплаща еврооблигациите в рубли, до момента в който запасите й са блокирани

Съединените щати в понеделник попречиха на Русия да изплати на притежателите на държавния дълг над 600 милиона $

Освен това през днешния ден стана ясно също, че Банката на Русия възнамерява да тества въвеждане на цифрови рубли в действителни транзакции и при клиенти на банки през април 2023 година Информацията е оповестена от Олга Скоробогатова , която също е зам.-председател на съветската държавна финансова институция.

Пилотен план за действителни интервенции с цифровата рубла е бил очакван за 2024 година, само че поради скоростта на осъществяването на процеса по подготовката все още се чака, че реализацията му може да стартира от април идната година.

От април 2023 година Централната банка на РФ желае също да опитва да употребява в пилотния за цифровата рубла смарт договори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР