При криза, когато се произвежда по-малко, очевидно не можем да

...
При криза, когато се произвежда по-малко, очевидно не можем да
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати в спор за антикризисните мерки

При рецесия, когато се създава по-малко, явно не можем да станем по-богати. Въпросът е тежестта на рецесията да се разпредели заслужено и да се смекчи оптимално. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Имаме растеж на работната заплата, тъй като имаме със 100 000 души повече безработни. Другата причина е, че на 34 държавни администрации са увеличени заплатите с до 30%. В действителния бранш на доста места има понижаване на заплатите. Мярката 60/40 беше концептуално неправилна. Не може да се чака да се доплати 40% от доходи, които ги няма. Затова имаме със 100 000 безработни повече. Ако мярката беше такава, каквато е сега, тези 100 000 можеше да ги няма, съобщи Велев.

Мярката 60/40 остави много наличен приход в жителите и вследствие на това, че жителите харчат този приход междинната работна заплата порасна с малко над 6%, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. 9000 работодатели и 172 000 чиновници са се възползвали от тази мярка, като са разплатени 175 млн. лв., добави той.

Според мен намаляването на Данък добавена стойност на 9% за заведенията е неточност. То няма да има планувания резултат, уточни синдикалистът.

Трябва да има антикризисно законодателство за поддръжка на заетостта. Добре е да го има до 1 януари, по тази причина ще предложим още в понеделник идея за подобен закон или уредба в Кодекса за обществено обезпечаване, означи Васил Велев.

Първият пакет от ограничения, който подпомагаше компаниите, закъсня фрапантно, вторият пакет от юли-август обаче, при който бяха разпределени 1,2 милиарда лв., беше ефикасен и бърз. Парите доближиха до компаниите. Сега обаче имаме потребност за трети пакет. През октомври ще бъдат налични 1,3 милиарда лв. от възстановителния проект на Европа и би трябвало да е ясно къде ще отидат тези средства, разяснява Пламен Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР