При корекция на сгрешена винетка да се връщат и платените

...
При корекция на сгрешена винетка да се връщат и платените
Коментари Харесай

Най-честата грешка с винетките - бъркат буквата О и нула

При промяна на сбъркана винетка да се връщат и платените обезщетителни такси. Това плануват промени в Закона за пътищата, които трябваше дружно с други оферти да се гледат през вчерашния ден от комисията по районна политика в Народното събрание. Заради липса на кворум обаче това не се случи.
Поправките в закона са предложение на омбудсмана Диана Ковачева, чиято институция е залята от тъжби на недоволни водачи. Хората се оплакват, че заради неточност в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетки неведнъж биват регистрирани от камерите на тол системата като извършители на Закона за придвижване по пътищата. Водачите на такива моторни транспортни средства схващат за това инцидентно и с огромно забавяне, след наложени огромен брой санкции, едвам когато са спирани от екипи на БГТОЛ. Най-драстичният случай е притежател на автомобил с регистрирани 50 нарушавания в границите на три месеца, при което е насъбрана санкция от 3500 лева Така се стига до парадокса глобите да надвишат цената на лекия автомобил.
" Ако лидерът откаже да заплати обезщетителните такси, които го освобождават от административнонаказателна отговорност, плануванаъа санкция за придвижване без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лева Логично поражда въпросът - подхожда ли глобата на осъщественото нарушаване. Очевидно отговорът е не ", разяснява омбудсманът Диана Ковачева. Според нея сбърканото изписване на числа в е-винетка не трябва да се приравнява на умишленото шофиране без платена пътна такса.
Една от най-честите неточности при покупка на винетка е при изписването на писмен знак О вместо цифра 0. При номер да вземем за пример СВ1000АК, грешката СВОООАК е в три признака и се дължи на несъзнателно деяние, явно няма предумисъл. Друга честа неволна неточност е неизписването на знак от регистрационния номер на автомобил.
Според омбудсмана при позволена фактическа неточност в изписването на номера явно не е налице виновност и затова не може да бъде налагано административно наказване. Ковачева предлага наложените санкции в тези случаи да се възвръщат в период до 5 работни дни по банков път или на каса, като от поправките в закона се възползват и заварените случаи. Предлага се още уведомяването да става по е-поща, защото при закупуване на е-винетка електронната поща е наложителен атрибут при попълване на данните. Настоява и да се обмисли опцията за известяван и посредством SMS, защото АПИ е админ на персонални данни.

Бизнесът: За всички директни пътища да се заплащат тол такси

Бизнесът предлага за всички директни пътища, без значение кой клас са, да се заплащат тол такси, както за автомагистрали. Работодателите обаче упорстват за опазване на сегашните цени на пътните такси за тежкотоварния трафик до края на годината. Това се споделя в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) във връзка препоръчаните промени в Тарифата за обсега и таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР