При какви условия ще живеят, тренират и се състезават участниците

...
При какви условия ще живеят, тренират и се състезават участниците
Коментари Харесай

Made in China: Красотата в трите олимпийски села - вижте я в СНИМКИ

При какви условия ще живеят, упражняват и се състезават участниците на зимните олимпийски игри. Обикновено този въпрос поражда малко преди началото. Така е и в този момент - до началото на Пекин 2022 остават две седмици, а за някои спортове, като кърлинг и хокей на лед, още по-малко, тъй като те стартират своите надпревари няколко дни преди формалното разкриване на 4 февруари.

Ето при какви условия ще бъдат настанени всички 2900 спортисти, които ще си оспорват 109 комплекта медали в 15 дисциплини.

Китай построи три олимпийски села

- по едно във всеки от трите съществени клъстъра на игрите - Пекин (спортовете на закрито), Янцин (алпийски ски, бобслей, шейни и скелетон) и Джандзякоу (ски скокове, ски тичане, биатлон, сноуборд, северна комбинация).

Общата повърхност на всички села е 330 000 кв. м. Спортистите ще бъдат настанени в жилища, които след игрите ще се употребяват за жилища. За строителството на комплексите бяха нужни 5 година Организаторите желаеха тези места да са оптимално екологични и надеждни и в този момент считат, че концепцията им се е получила.

" Трите олимпийски села подхождат на тризвездния стандарт за зелено строителство. Например при работата в Янцин бяха непокътнати към 130 дървета, а други 24 000 бяха посадени в олимпийската горичка ", описа шефът на отдела по обмисляне и строителство към оргкомитета Лю Юймин, и прибавя, че е била създадена и специфична система за утилизация на отпадъците.

Селата са завършени в китайски жанр, с цел да почувстват спортистите духа на страната. В Янцин комплексът е на 900 м надморска височина и там всички корпуси са свързани с отопляеми коридори, с цел да не се постанова спортистите да се придвижват на студа. А спортистите в това село ще са най-вече скиори алпийци. До трасетата, които са над блоковете, те ще стигат с кабинков въжен превоз, а надолу може да слязат и по ската със ските си след надпревари и тренировки.

Има единични и двойни стаи

Всяка е снабдена с печка и климатик, които се ръководят посредством приложение от смарт телефони. Креватите пък може да се контролират по височина, надолнище и дори по дължина.

В селата има всичко належащо и за тренировки - обезпечени са 27 вида съоръжение за фитнесите, като във всяко село ще има по 139 тренажора. Фитнес центровете ще работят непрекъснато, а тренажорите са на безвредно контактно (заради коронавируса) разстояние.

Освен в селата има зони за отдих, банкови клонове, кафенета и сувенирни магазини. Във всеки от трите комплекса е издигната по една клиника с 18 отделения, в това число незабавна хирургия. Във всяка клиника ще работят по 200 медицински лица.

Ако състезател даде позитивен тест за ковид, той ще бъде откаран в болница отвън селото. След това медицинските управляващи ще дефинират контактните хора на инфектирания, а специфична санитарна работа ще дезинфекцира неговата стая и цялото му обграждане.

В блоковете ще сноват и роботи, които ще припомнят на спортистите, че би трябвало да носят маски, да си мият постоянно ръцете и да заобикалят непотребни контакти.

678 ястия, всички без пипер и дафинов лист

Менюто за олимпийците е разработвано съвсем 4 години и в окончателния вид влязоха 678 блюда. Отчетени са съвсем всички усети - от просто желанията към храната, до диетите, религиозните възгледи и още фактори (ще има вегетарианска храна, халал и кашер). В храната обаче няма да участват множеството нормални подправки (общо 48 вида), включително черен пипер и дафинов лист. Според уредниците тези 48 подправки може да доведат до позитивни допинг проби.

Всички принадлежности са биоразложими по екологични аргументи. А поради пандемията на всички спортисти в столовата ще се раздават маски, ръкавици, мокри кърпички и дезинфектанти.
Селото в Пекин е с 20 жилищни блока В Янцин скиори и бобслеисти ще са напълно покрай своите надпревари Леглата за спортистите може да се контролират Обстановката в стаите е спартанска Помещенията са оборудвани единствено с най-необходимото Тренажорите във фитнесите са ситуирани на огромно разстояние поради коронавирус протоколите Във всяко село спортистите ще имат разполагаем кафенета В столовите за хранене ще се съблюдават строги антиковид протоколи Миниатюри от Пекинската опера са изложени в изложбената част на олимпийското село в Пекин
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР