При изравнените сили между БСП и ГЕРБ в кампанията за

...
При изравнените сили между БСП и ГЕРБ в кампанията за
Коментари Харесай

ГЕРБ започна да излива милиони предизборно

При изравнените сили сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ в акцията за евроизборите ръководещите употребяват интензивно очертаващия се бюджетен остатък, с цел да избавят разгромения си от имотните кавги рейтинг. БСП пък атакува властта за демагогско и безпринципно разпределяне на пари и изиска министър председателят Бойко Борисов да излезе в отпуск до 26 май, с цел да не употребява времето до вота за предизборна пропаганда.

Конкретният мотив за недоволството на социалистите бе визитата на Борисов в Ямбол, при което той обеща правителството да отпусне впечатляващите 27 млн. лв. за строящата се от години нова постройка на многопрофилната болница " Св. Панталеймон " в града. " Трябваше ли господин Цветанов да си купи апартамент с асансьор, с цел да получи Ямбол болница с асансьор ", попита саркастично депутатът от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. 

Сградата е на недодялан градеж от 40 години, а болничното заведение се обитава в 17 здания на павилионен вид и от дълго време упорства за пари, с които да се реалокира в една постройка. През 2015 година, при кабинета " Борисов " 2, за задачата бяха нужни и обещани 9 млн. лева " До година и половина регионалната многопрофилна болница в Ямбол би трябвало да се реалокира в нова осъвременена постройка. За действителното пребазиране на цялата болница в новата сграда, която е проектирана като 13-етажна, са нужни 9 етажа ", разгласи тогавашният здравен министър Петър Москов.

През зимата на тази година обаче ръководството на болничното заведение е  представило преработен план за новата постройка на болничното заведение, въпреки да не е ясно за какво цената скача толкоз внезапно, като се изключи че в плана е прибавен още един етаж. За съпоставяне - за обещаваната от здравното министерство национална детска болница, за чиято основа също ще се употребява незавършен градеж в двора на Александровска болница, се чака да са нужни 20 млн. лева При 500 лева./кв. м и 40 хиляди кв. м разгърната застроена повърхност строителните действия на педиатричната болница ще костват към 20 милиона лева, пресметна здравният министър Кирил Ананиев, когато кабинетът реши да даде зелена светлина на плана.

Наскоро болничното заведение в Ямбол се прочу с това, че родилното й поделение - само в града, беше затворено най-малко до лятото поради липса на неонатолог, а малките екрани демонстрираха по какъв начин заболели се придвижват с одеяла по етажите на отделението по белодробни заболявания, защото в постройката няма асансьор.

" По предписание на премиера Бойко Борисов ще бъдат отпуснати средства, с които ще се реализира преместването на болничното заведение в намиращата се наоколо недостроена постройка на недодялан градеж. Този нов болничен блок от 10 етажа ще е на повърхност от 32 000 кв. м с потенциал до 250 болнични кревати ", уточняват от Министерски съвет.

Българска социалистическа партия счита жестът за искрено избирателен и внася два сигнала против Борисов - в Централната изборна комисия (ЦИК) и в Съвета за електронни медии - Съвет за електронни медии. Първият е за спор на ползи, а вторият - че медиите обилно отразяват всяко придвижване на Борисов, без да се отбелязва, че това е част от предизборната му акция. 

Премиерът Бойко Борисов през вчерашния ден обилно даде обещание и обезщетения за потърпевшите от градушката през уикенда в Плевенско. Нареди на шефа на Държавен фонд " Земеделие "  спешно да посети селата и да оцени вредите за реколтата, за да може страната да компенсира земеделците. Повечето земеделци нямат застраховки.  " Има фонд, който е към националните доплащания към еврофондовете, посредством който можем да помогнем ", изясни министър председателят. Министър Румен Порожанов, който продължава да стиска оставката в джоба си макар скандала с къщите за посетители, персонално се изстреля към потърпевшите села, с цел да увери локалните поданици, че незабавно стартира оценяване на загубите. Той изясни, че има опция до 80% от разноските на стопаните за изумени площи да бъдат покрити. Порожанов сподели още, че се разисква по какъв начин да бъдат обезщетени и пчеларите поради измирането на пчелни фамилии. 

Неотдавна финансовият министър Владислав Горанов заяви, че бюджетният остатък пораства бързо и към края на април към този момент е над 2.6 милиарда лв.. Това отвързва ръцете на държавното управление за всевъзможни непланирани разноски. 

 

ДЕЖАВЮ 

Темата редно ли е министрите да употребяват постовете си и бюджетните средства, с цел да демонстрират какъв брой великодушни и положителни са ръководещите тъкмо в разгара на предизборна акция, се възпламенява непроменяемо преди всеки избор. При ръководството на тройната коалиция да вземем за пример от ГЕРБ доста държаха министър председателят Сергей Станишев да спре да реже предизборно ленти и да излезе в отпуск. 

 

ЩЕДРОСТ

От 1 юни ще се трансформират цените на част от клиничните пътеки, като предпочитано ще бъдат увеличени тези, свързани с детското и майчино опазване на здравето, заяви преди дни здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и Българския лекарски съюз (БЛС). Увеличението на клинични пътеки в педиатрията влиза в действие от 1 юни и на обща стойност 50 млн. лв., които са от запаса на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се случва, откакто на 18 април лекарите от профилираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " в София излязоха на протест срещу изискванията, при които са принудени да лекуват деца. Тепърва ще бъдат разпределени още 30 млн. лева, обещани през февруари за общинските лечебни заведения и незабавната помощ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР