При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално,

...
При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално,
Коментари Харесай

Дариткова: Промяната на здравния модел няма да увеличи здравната вноска

При осъществяването на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ действа обикновено, само че има сериозен преразход по повод заплащането на медикаменти. Това демонстрира неналичието на действен надзор в НЗОК, съобщи по БНР ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Даниела Дариткова.
„ На този стадий не съм чула планове за актуализация на бюджета на НЗОК. Неадекватното в реакцията на предходния шеф беше, че бюджетът за тази година е импортиран в Надзорния съвет от него, тъй като проф. Плочев управляваше касата от края на месец юли предходната година, т.е, когато е внасял бюджета, евентуално не е имал информация за проблемите, които са съществували с тези заплащания. Изпълнението на бюджета във връзка с лекарствените артикули – там имаме сериозен преразход и за мен беше доста обезпокоително да чуя и, че няма към този момент получени средства от отстъпки за лекарствените артикули, които са регламентирани. Всичко това изисква в действителност да имаме оперативно управление на Касата и шеф, който да познава активността й “, сподели тя, откакто тази седмица ръководещите предложиха доктор Дечо Дечев за нов шеф на НЗОК. В момента е шеф на столичната болница „ Св. Иван Рилски “.
Съгласно признатите процедурни правила за избор на нов шеф на НЗОК, в този момент тече 14-дневен период, в който се събират другите документи, нужни, с цел да се показа кандидатурата на народните представители, сподели Дариткова.
„ Във връзка с приключването на този период, допускам, че на идната седмица ще може да се прегледат документите и да се изслуша претендентът – първо в здравна комисия, като най-ранната допустима дата съгласно нашите калкулации е 18 юли и, в случай че здравната комисия утвърди претендента и чуването мине добре, по-късно в пленарна зала следва ново чуване на претендента, с цел да се утвърди неговата кандидатура “, разясни Дариткова.
Около кандидатурата на доктор Дечев се сплотиха ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Според тях той е човек с опит и подобаващ за поста шеф на НЗОК. Другите политически сили не показаха собствен претендент.
„ В биографията на доктор Дечев има управнически потенциал – задоволителен, с цел да се заеме незабавно със сериозните провокации в оперативното управление на НЗОК “, добави тя.
При ръководството на Петър Москов обаче Дечев беше отхвърлен от поста по време на отпуската си. Причината беше несъгласието му с цялостната политика на министъра. Конкретният мотив беше, че в този миг Москов беше предложил обединяване на деветте лечебни заведения в карето на Медицинска академия и беше решил, че Дечев е срещу. Дечев се разгласи и срещу въвеждането на идентификация с персонални карти в лечебните заведения, защото клиниките можеха да записват пациенти с копие на документа.
В последна сметка Дечев беше уволнен без причина и беше възобновен на поста при ръководството на служебния министър Илко Семерджиев през предходната година.
Дариткова акцентира още, че процедурата по избора на шеф на НЗОК е задоволително транспарантна, а самият механизъм – виновен, цитира я БГНЕС.
От левицата обаче имат намерение да внесат оферти за промени в метода на избиране на шеф на НЗОК. Проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия сподели, че шефът на Касата, който взе участие и в Надзорния съвет, би трябвало да има право на глас и надзор върху активността на Надзорния съвет.
Касата не може да бъде с еднолично ръководство, съобщи Дариткова.
„ Управителят на Касата внася документите, които Надзорния съвет след това преглежда и гласоподава. Смятам, че този механизъм на взаимоотношения разделя отговорностите. Касата не може да бъде с еднолично ръководство. Трябва да имаме Надзорен съвет, който да съставлява необятната общност. Надзорният съвет е задоволително публично добре уравновесен, с цел да кажем, че НЗОК е публичен фонд и въпреки това да може да има съвместен надзор сред двете виновни институции за ръководството на фонда – от една страна оперативното управление, показано от шеф и подуправител, въпреки това – Надзорен съвет. Ако сътрудниците създадат рационални и рационални оферти, ние сме склонни да ги подкрепим, тъй като в действителност Надзорния съвет също би трябвало да носи отговорност за своите решения. Тук имаме единодушие с сътрудниците от опозицията “, акцентира тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР