При излизането от COVID пандемията в края на м. май

...
При излизането от COVID пандемията в края на м. май
Коментари Харесай

УМБАЛ „Александровска“: Можем да излезем със собствени сили от финансовата криза

При излизането от Коронавирус пандемията в края на м. май финансовото положение на УМБАЛ „ Александровска “ демонстрира изразена наклонност към възстановяване. Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 структурни звена на лечебното заведение, изразяващ се в облага от 1,5 млн. лв., сочат данните от доклада за м. май, представени от пресцентъра на лечебното заведение.

Данните от планувания счетоводен финансов резултат за юни резервират тази наклонност.

„ Оздравителните ограничения, които предприе управлението в границите на една година от своето ръководство, ни дават убеденост, че болничното заведение има капацитет да излезе независимо от финансовата рецесия и да покаже възходящо развиване още в недалечно бъдеще, откакто се уредят просрочените отговорности към снабдители, насъбрани по време на предходните управления на болничното заведение. Пръв и главен приоритет на мениджмънта остава решаването на казуса с просрочените отговорности “, споделят от болничното заведение.

„ Налице е воля за смяна, направени са и действителни стъпки за превъзмогването на рецесията и задлъжнялостта. Като лечебно заведение за многопрофилна мултидисциплинарна грижа в изискванията на коронавирусната пандемия, за една година, успяхме да посрещнем съответно идващите една след друга Коронавирус талази с метаморфоза на активността на 11 клиники “, допълват от УМБАЛ „ Александровска “.

Въпреки прекратения планов банкет и планови интервенции за няколко месеца, в интервала 1.07.2021– 30.06.2022г. през лечебното заведение са минали 27 512 пациенти или с 20% повече в съпоставяне със същия интервал от миналата година. За лекуване постъпват заболели от цялата страна, част от тях са неосигурени лица.

За една година управлението на УМБАЛ „ Александровска “ е направило първични одити, разбори и обзор на документите, на база на които са разпознати главните проблеми, довели до неприятното финансово положение на акционерното сдружение, високия размер на просрочените отговорности и неефективното действие на огромна част от болничните структури.

Разработена е и приведена в деяние цялостна оздравителна стратегия за основаване на положителна вероятност за стабилно развиване на комерсиалното сдружение и рационализиране на работните процеси в него. Въз основа на установените проблеми и подреждането им по степен на значимост е основана нова система за вътрешен надзор върху приходите и разноските посредством предоговаряне с доставчиците, преустановяване на неизгодните контракти, уедряване на структури със сходни действия и други

От „ Александровска “ акцентират, че при започване на управническия мандат на това управление повече от половината от клиниките са работели на загуба и са формирали негативен финансов резултат. През м. май 2022г. две трети от структурите осъществят настояща облага вследствие на извършените от Съвета на шефовете самостоятелни работни срещи с управленията им, на които са разисквани и осъществени благоприятни условия за по-пълноценно потребление капацитета на структурите, за усъвършенстване на работните процеси и възстановяване на успеваемостта им.

„ В края на м. май 2022г. Съветът на шефовете взе решение да назначи експерт в региона на финансовото ръководство (прокурист), който се включи в управителния екип и в напъните му за превъзмогване на наследеното тежко финансово положение. Бяха водени договаряния с банкови институции за приемане на заем за преструктуриране и погасяване на просрочените отговорности на болничното заведение, като и срещи с министъра на опазването на здравето, с управлението на Българска банка за развиване и с министър-председателя. Към този миг страната на най-високо равнище е ангажирана с идеята за спасяването на Александровска болница и се чака в околните дни да бъде решен казуса с погасяването на просрочените отговорности на сдружението “, споделят още от болничното заведение.

„ Настоящият управнически екип продължава напъните си за извеждане на лечебното заведение от тежката финансова рецесия и да подсигурява устойчивото му бъдещо развиване в интерес на българските жители и пациенти “, допълват от лечебното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР