При излизането му на сцената се чува ръмжене на двигател.

...
При излизането му на сцената се чува ръмжене на двигател.
Коментари Харесай

Bulgarian Cartrader и неговите моторни песни между България и Германия

При излизането му на сцената се чува ръмжене на мотор. Не е инцидентно - първият му албум се споделя " Моторни песни ", а псевдонимът му е Bulgarian Cartrader. В неделя българо-германският реализатор за първи път показа музиката си онлайн пред българска аудитория и е Човек на деня на Свободна Европа.

Осем минути и половина. Толкова време му би трябвало, с цел да опише живота си. Прави го с китара и микрофон в ръка. Разказва за Халеевата комета, преминаваща около Земята тъкмо в годината, когато той се ражда; споделя за детството в България; за първото влюбване, до момента в който е възпитаник в Германия; за загатна за последните летни домати; за първата и последна театрална роля на татко му.

Песента е Embrace, а той е Даниел Стоянов, прочут под музикалния си псевдоним Bulgarian Cartrader. В неделя той за първи път показа музиката си онлайн пред българска аудитория по време на фестивала София Лайв Фест в Борисовата градина.

Въпреки че е роден в България, Стоянов е прочут повече в Германия, където родителите му се местят, когато той е единствено на 4 години. Никога обаче не губи връзката с България и това проличава и в музиката, която прави.

„ Важна ми е връзката с България “, споделя той в изявление за Свободна Европа и прибавя, че страната от спомените му постоянно му служи за ентусиазъм.
Аз си строя една България в главата, която е полуреална-полуфантазия
„ Аз си строя една България в главата, която е полуреална-полуфантазия “, отбелязва Стоянов.

Тази негова полуфантазия по-късно се трансформира в ноти – с изключение на в биографичната Embrace, мощно свързани с родината на родителите му са и песните Mavrud, която носи името на обичаното му българско вино, 94 Euphoria, отдадена на футболните победи от Световното състезание през 1994 година, Remedy, в която се появява обликът на Баба Яга.

Не е инцидентен и изборът му на псевдоним – Bulgarian Cartrader. Идеята за него се заражда още преди години, когато взема решение, че е подготвен за самостоятелен музкален план и сигурно желае в името му да има български детайл.

Освен това по думите му по този начин той се заиграва и с един от класическите стандарти за българин, който си изкарва прехраната с пазаруване и препродаване на коли от Западна Европа. Името обаче се базира и на личния му темперамент.

„ Обичам коли, раснал съм към коли. В махалата, от която съм – Казичене – имам другари, които се занимаваха с търговия на коли. Знам, че аз самият даже и един ден не бих могъл да преживея като търговец на коли, само че пък бях напът с такива хора в продължение на една седмица преди години и мисля, че там без да осъзная се е посадило това семенце на концепцията, че в случай че върша самостоятелен план, ще си дам такова необичайно име “, споделя Стоянов.

Има обаче и още нещо.
Усещам, че хората ги интересува това име, толкоз е необичайно и неуместно
„ Усещам, че хората ги интересува това име, толкоз е необичайно и неуместно “, споделя музикантът.

„ Получава се един спор – когато прочетат името, хората си показват нещо напълно друго от това, което аз върша. И когато изляза на сцената и чуят музиката ми, всичките им стандарти водят до една точка на обърканост. И там стартират за мен забавните неща “.
 Bulgarian Cartrader
Преплитането на българската му връзка и любовта към колите намират и още един израз. Той взема решение да озаглави първия си албум, който излезе през есента на предходната година, Motor Songs („ Моторни песни “). Казва, че стихосбирката на Никола Вапцаров с това име сигурно го е въодушевила, откакто преди към 10 години я намира в библиотеката на майка си.

На въпроса по какъв начин дефинира стила на своите „ Моторни песни “ Стоянов няма прецизен отговор. Казва, че евентуално най-хубавото изложение е инди с поп детайли. Харесва му обаче да смесва жанровете и въздействията и да не се лимитира единствено в един музикален жанр. Преди да стартира самостоятелния си план той в действителност прави точно това – работи в най-разнообразни жанрове, първо като артист, а по-късно и като написа песни за електронния диджей Solomun, за рапъра Casper, както и за хип-хоп и реге бандата Seeed.
В албума ми стиловете скачат. Това е опит, който желая да подкрепям и през идващите години
„ В албума ми стиловете скачат. Това е опит, който желая да подкрепям и през идващите години - музиката ми да е като радио, което пуска най-различни жанрове “, споделя Стоянов.

По думите му такова е просто и времето - време на внезапни скокове, на динамичност, на обществени мрежи като Тик Ток, където наличието скача ненадейно от тематика на тематика, без предизвестие и без ограничавания. И незaвисимо от това в кой жанр ще е бъдещата му работа, за него е значимо просто да продължава да прави музика.

„ Креативният развой ми дава нещо. Когато завърша нещо – ария, албум, план, това постоянно ме радва доста интензивно и надълбоко, просто е обвързвано с това да бъда благополучен. Това ми е каналът, по който чувствам, че се изучавам и се развъртвам. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР