При избора на достъпен и практичен автомобил, сърцето винаги отстъпва

...
При избора на достъпен и практичен автомобил, сърцето винаги отстъпва
Коментари Харесай

Citroen e-C4 ни кара да слушаме сърцето, не разума

При избора на наличен и удобен автомобил, сърцето постоянно отстъпва място на разсъдъка, или най-малко по този начин би трябвало да бъде съгласно нас. Това са коли, които нормално не впечатляват с нищо, характерът им е обран и " еднакъв ", съвсем невероятно е да се влюбим в тях, само че не можем и да ги намразим. И по този начин ден след ден, през който те са компактно до нас, постоянно когато имаме потребност от тях.

Звучи добре, нали? Бурната автомобилна обич е хубаво нещо, само че върви ръка за ръка и с огромно отчаяние.

Спортните коли доставят извънредно наслаждение, само че са много изнервящи в града, където се паркират мъчно, шумни са и кормилото им е тежък. Джиповете са впечатляващи, вдъхват почит и могат да натоварят доста, само че са лакоми за гориво и скъпи за поддръжка. Кокетните градски коли пък са икономични, пъстри и симпатични, само че не стават за нищо друго и не са изключително комфортни. И какво следва от всичко това?

Нещо като Citroen e-C4. Той е средноразмерен, той е хечбек, той е електрически автомобил, значи би трябвало да е задоволително добър във всичко, от което имаме потребност.
 Снимка 658406

Решихме да проверим това изказване, като го покарахме няколко дни. За да сме сигурни, че пробата е съответстващ, сложихме и две детски столчета откъм гърба, ей по този начин за лукс.

Както проличава и от името, e-C4 е електрическата версия на общоприетото C4, а не напълно нов електрически автомобил, основан от нулата. Това е и най-практичният електрически автомобил на Citroen сега, които оферират още занимателното, само че минималистично Ami, както и потребните, само че не изключително представителни ванове e-Berlingo и е-Spacetourer.
 Снимка 658407

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: е-C4 ELECTRIC 156 Работен размер: - Мощност: 156 к.с. Въртящ миг: 260 Нм Ускорение: 9.3 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 150 км/ч Максимален пробег (WLTP): 420 км Капацитет на батерията: 54 кВч Базова цена: 80 690 лева.
УМЕРЕН АВАНГАРД

Колкото до e-C4, получаваме хечбек с съвременни и даже леко авангардни линии. Отпред имаме два ехидно присвити LED фара, подут челен похлупак, относително високо купе и високо ситуирани стопове, преминаващи в общоприет за модела черен спойлер. Бихме го определили като характерен Citroen, който не минава онази граница на полуда, която прави разликата сред всеобщия модел и бутиковия подобен.

Същото важи и за вътрешността. Типичната шантава тапицерия на седалките, с която свързваме Citroen напоследък е налична и тук.

Тестовият автомобил бе оборудван със салон с композиция от еко кожа и устойчив текстил, която намираме за изключително подобаваща за сходен клас автомобил. От една страна, кожата основава чувство за разкош, а от друга - текстилът подсказва за екологичната същина на електрическия автомобил и ни лишава от това класическо парещо чувство през лятото, когато колата е стояла дълго на слънце.
 Снимка 658411

Останалото е тъкмо това, с което сме привикнали в последните модели на Citroen - централно ситуиран необятен екран, по-малък и изчистен екран зад кормилото, както и много подредено табло.

Усещането e за добре съединен автомобил с качествени материали, като харесваме това, че главните функционалности за контролиране на отоплението на кормилото, отоплението на седалките и ръководството на климатика са изнесени на физически бутони и врътки, които са лесни за насочване и прилагане.
 Снимка 658404

Има и много пространство за предпазване и зареждане на телефон(и), чаши, както и каквото друго се сетим - нещо наложително за всеки рационален и удобен автомобил, само че уви не всички се оправят добре в тази дисциплинираност. Воланът е по-скоро елипсовиден, в сравнение с кръговиден, а долният му лъч е закривен във вътрешността и образно като че ли не съществува.

Харесва ни, че e-C4 е сдържан във всяко отношение, в това число и в употребяваните технологии. Налично е всичко, с което модерните коли би трябвало да разполагат, включително и паркинг помощник с камера с позиция от птичи взор.

Честно казано, не сме привикнали по-достъпните коли да имат изключително комфортни паркинг асистенти, само че тук не е по този начин. Да, резолюцията на екрана не е като на тези на моделите в премиум класа, само че системата разрешава паркиране с нула изпитание и до сантиметър. Без боязън от ожулени джанти и брони, както и без непотребни нерви и хули мислено. Уточняваме, че в тази ситуация под " наличен ", имаме поради автомобил със стартова цена от 80 000 лв..
 Снимка 658408

АДЕКВАТНОСТ

Мощността на електрическия мотор е съответна. Citroen e-C4 се предлага в две версии - със 136 и със 156 к.с. Карахме втората и въпреки че на хартия сходна мощ за автомобил, тежащ към 1600 кг не звучи по никакъв начин обещаващо, след три дни с колата усетихме, че мощ не ни е липсвала.

Правим уточнението, че за целия интервал не сме и помисляли да се състезаваме със себе си или с някого в близост, а по-скоро да се придвижваме и пътуваме безвредно. За такива цели, моторът на e-C4 предлага задоволително мощ.
 Снимка 658412

Ефективността би трябвало да е в основата на електрическите автомобили, което някои производители не помниха. Французите от Citroen явно не са, тъй като намираме e-C4 за точно подобен. Без да се стараем, изминахме с едно зареждане 290 км, като 100 от тях бяха на автомагистрала. Отново приказваме за адекватност, не за резултати, целящи да впечатляват.

Реално, 290 километра са повече от задоволителни за цяла седмица градско прилагане, където e-C4 е във вихъра си. Извънградско бихме желали повече, само че въпреки това батерията от 54 кВч е компактна и би се заредила до 80% единствено за 30 минути от зарядна станция с мощ 100 кВ. Би ни се желало и оптималната скорост да е по-висока от 150 км/ч, не за друго, а с цел да имаме запас при изпреварване, само че уви.
 Снимка 658403

Може да:  е изцяло адекватен Не може да: се състезава Липсва му: по-голям багажник
В последна сметка, успяхме да се повозим комфортно, макар двете детски столчета откъм гърба и техните бурни жители. Вътре има задоволително място, само че за жалост същото не можем да кажем за багажника. Той е с размер 380 литра, тъкмо колкото и на версията с мотор с вътрешно горене, само че тук имаме два много обемни кабела за зареждане, които заемат в допълнение място.

Още по-интересно става при версиите с спомагателния събуфер, който се инсталира в отделението за инструментите изпод. Това значи, че същите отиват в общото пространство, намалявайки неговия размер.

Ако решим да вземем със себе си и аварийна гума, както беше при тестовия автомобил, багажникът стартира внезапно да отеснява. Особено в случай че желаеме да поместим в него шаси и панер за детска количка. Разбира се, постоянно може да разчитаме на пътна помощ и да оставим инструментите и аварийна гума в гаража.
 Снимка 658409

Без подозрение Citroen e-C4 е рационален, съответен и удобен автомобил. Честно казано, малко ни липсва лудостта на моделите на френската компания от предишното. Тук такава съвсем няма. И все пак, автомобилът се усеща някак друг. Едва доловимо, повърхностно и с лекост, само че въпреки всичко друг от останалите.

Да, окачването би могло да бъде по-меко, графиките на екраните биха могли да бъдат по-красиви, а багажникът по-голям, само че не са ли това дреболии и не е ли по-важно да се концентрираме в анализирането на цялата картинка.
 Citroen e-C3 - новата генерация, задвижвана от електричество
Citroen C3 към този момент няма да бъде същият

Електрификацията е неизбежна част от напредъка

А точно, че e-C4 е логичен и ефикасен електрически автомобил за естествения фамилен градски човек. Звучи простичко, само че това е всичко, от което имаме потребност от време на време. Колкото до лудостта... Може или да я оставим в предишното, или да се ориентираме към гамата на DS.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР