При интервенционалното лечение на коарктация на аортата се поставя стент

...
При интервенционалното лечение на коарктация на аортата се поставя стент
Коментари Харесай

Стент спасява живота на новородени деца с екстремно ниско тегло

При интервенционалното лекуване на коарктация на аортата се слага стент на мястото на стеснението на аортната дъга под рентгенов надзор. Прилага се в случаи на животозастрашаващо положение в резултат на вродената сърдечна малформация, в което изпадат някои новородени с такава диагноза. Целта е да се овладее сериозното положение, съпроводено с тежка сърдечна непълнота, до момента в който новороденото доближи нужното телесно тегло, с цел да бъде подхванато хирургичното лекуване за възобновяване целостта на аортата. Това е подпомагащо лекуване, което разрешава на децата да доближат до интервенция при понижен хирургичен риск.

До момента новаторският за България способ е прибавен при две новородени деца с рисково ниско тегло в сериозно положение в резултат на вродената сърдечна малформация и е овладяно сериозното положение, провокирано от следствията на кардиопатията.

Участници в интервенцията са мултидисциплинарен екип от детски кардиолози, детски анестезиолози, кардиохирурзи, интервенционални кардиолози, рентгенови лаборанти в Националната кардиологична болница (НКБ), ръководени от проф. доктор Анна Кънева, шеф на Клиниката по детска кардиология в НКБ.
Проф. Анна Кънева, шеф на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница:Ранната интервенционална терапия при коарктация на аортата избавя живот Проф. доктор Анна Кънева Профил: Проф. доктор Анна Кънева е шеф на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Завършила е медицина през 1979 година с отличен триумф. От 1980 година е помощник в Клиниката по детска кардиология в НКБ. Има две специалности - детски заболявания и детска ревмокардиология. През 2008 година пази дисертация на тематика " Резултати от оперативното лекуване на деца с подклапна аортна стеноза, оперирани в детска възраст ". През 2010 година получава научното звание доцент, а от 2017 година е професор. Оглавява детската кардиологична клиника в болничното заведение през 2014 година Дългогодишен народен съветник по детска кардиология. В структурата на Клиниката по детска кардиология в НКБ влизат Отделението по детска кардиология с 29 кревати и Отделението за следоперативно интензивно лекуване с 8 кревати. То е единственото в София, където безотказно се одобряват деца, в това число новородени и недоносени, с дихателна непълнота, нуждаещи се от интензивно лекуване и дълготрайна апаратна вентилация. Всички звена на клиниката извършват функционалностите на незабавно звено и одобряват пациенти от столицата и страната непрекъснато. Реклама Проф. Кънева, по какъв начин се възвръща бебето, на което бе подложен стент в аортната дъга през септември в Националната кардиологична болница (НКБ)?
След интервенцията момченцето се отглежда в МБАЛ " Надежда ", където е родено с коарктация на аортата (стеснение на аортната дъга). Наддава на тегло и когато стане към 3 кг, следва да се извърши хирургичното лекуване - да се в профил стентът, посредством който бе овладяно стеснението в сериозния интервал, и към този момент по действен метод да се възвърне целостта на аортата.
Това ли е първата сходна намеса у нас?
Това е вторият случай на дете с рисково ниско тегло със стентиране на коарктация на аортата - една от честите вродени сърдечни малформации. При част от децата тя се изявява в интервала на новороденото и протича с сериозно нарушение на виталните индикатори, поради което лекуването би трябвало да се извърши в първите дни след раждането. Класически метод е сърдечна интервенция, само че при пациенти с доста високи оперативни опасности и неспособност за осъществяване на оперативна интервенция като подпомагаща терапия в този сериозен интервал може да се предприеме стентиране на стеснението.
А по какъв начин се развива бебето, при което за първи път бе подложен стент в аортната дъга, също пациент на НКБ?
То постъпи при нас в извънредно тежко положение, направи сериозен срив на хемодинамиката в детската сърдечна реанимация. След стабилизирането му бе осъществено за първи път у нас стентиране на коарктацията на аортата и след това бебето бе приведено в университетската детска болница. Като следствие от нарушеното мозъчно кръвообращение при случая то разви хидроцефалия и се е наложи неврохирургична интервенция. На 5-ия месец след раждането коарктацията на аортата бе отстранена хирургично. Детенцето се възвръща, в приемливо положение е, като се преодоляват последствията от неврохирургичната интервенция, която цели отбременяване на мозъка от насъбраната течност.
Имаше ли сериозен миг или всичко протече по проект при второто бебе, което бе стентирано, до момента в който порасне задоволително за сърдечна интервенция?
Диагнозата при него е сложена след раждането, то е от двуплодна бременност. Ние незабавно бяхме известени за това дете и се надявахме стеснението на аортата да не е толкоз тежко и да разреши то да израсне на тегло, с цел да предприемем интервенцията. За страдание не стана по този начин - то разви тежка сърдечна непълнота, както и бъбречна непълнота и това беше една от аргументите да вземем решение за интервенцията.
Реклама Колко такива случая могат да се чакат у нас годишно? Ако такова бебе се роди отвън София, където са високоспециализираните центрове, може ли да се разчита на същите съответни дейности?
Вродените сърдечни малформации са с релативно непрекъсната периодичност, тъй че годишно при към 10 - 15 деца с коарктация на аортата се изисква лекуване. Напредъкът на неонатологията разрешава новородени с рисково ниско тегло да бъдат отгледани, тъй че да бъде допустимо лекуването на тяхната вродена кардиопатия. Не можем да предвидим какъв брой деца в сериозно положение в резултат на малформацията ще изискват ранно интервенционално лекуване, само че към този момент имаме първичен опит и няма да сме прекомерно обезпокоени при идващ подобен пациент. Ако се наложи да бъде подхванато, знаем, че стентирането на коарктацията на аортата оказва помощ, че може да се възнамерява по този начин, че да е безвредно за детето и да понижи извънредно доста хирургичния риск.
Какви са трендовете при вродените сърдечни малформации у нас?
Те са с периодичност към 10 на 1000 новородени. Това значи, че към 1% от живородените деца в България, или по към 500 деца годишно, се раждат с такава диагноза. Спектърът на сърдечните малформации е извънредно необятен. Част от тях се изявяват с доста тежка сърдечна непълнота или с тежка артериална хипоксемия - нарушено кислородно доставяне на тъканите, и тези сериозни кардиопатии би трябвало да се лекуват в първите дни след раждането и интервала на новороденото. Става дума за към 25% от новородените, или годишно чакаме 50 до 70 деца да изискват хирургично или интервенционално лекуване в най-ранния интервал от живота им.
Добре ли е обезпечена лечението на вродените сърдечни малформациите от здравната каса?
При сериозните вродени сърдечни малформации би трябвало да се основат такива условия, да осигурим такова кръвообращение, като че ли новороденото е към момента в утробата на майката, до момента в който се реши казусът. Това се реализира с медикаменти, които държат отворен артериалния канал - кръвоносният съд, който разрешава кръвта да постъпва в белодробното или в систематичното кръвообращение. Те са позволени в България и би трябвало да са налични във всяка от огромните неонатологични структури в страната. Целта е тези деца да бъдат нормализирани и безвредно да бъдат превозени до София. В НКБ се намира единственият център у нас, където се лекуват такива пациенти - хирургично или по интервенционален, неоперативен метод.

По принцип остойностяването на клиничните пътеки в болничното опазване на здравето не се прави на база осъществена активност, а на база избрани от НЗОК цени на пътеките. Хирургичните пътеки за тези деца са добре финансирани, НЗОК възвръща сумите за поставените медицински произведения при деца със комплицирани малформации, тъй че в този смисъл не изпитваме съществени финансови усложнения при тяхното лекуване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР