При инфлация от 2% и производителност, нарастваща с 1 на

...
При инфлация от 2% и производителност, нарастваща с 1 на
Коментари Харесай

ЕЦБ заговори за сваляне на лихвите: При инфлация 2%, звучи възможно

„ При инфлация от 2% и продуктивност, възходяща с 1 на 100, лихвен % по депозитите от 3% може да бъде подобаваща цел “. Това разяснява пред Ройтерс шефът на Австрийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман, съобщи Financial Tribune.

„ Ако данните го разрешават, ще бъде взето решение за намаление на лихвите през юни “, изясни той.

„ Нямам кардинално несъгласие против облекчаването (на паричната политика) през юни, само че бих желал първо да видя данните и да им се доверя “, добави банкерът.

„ Ако обаче разликата в продуктивността в съпоставяне със Съединени американски щати е толкоз огромна, колкото е в този момент, тогава даже и 3 на 100 може да са прекомерно малко “, посочи Холцман.

По думите на австрийския централен банкер е доста значимо ЕЦБ да следи стъпките на ФЕД, с цел да не предприеме прекомерно рано дейности за понижаване на лихвите в еврозоната, тъй като това ще понижи резултата от досегашната парична политика

Холцман е считан от някои за един от най-консервативните членове на 26-членния Управителен съвет на ЕЦБ, защото постоянно се опълчва на мненията за скорошно понижаване на лихвените проценти. Сигналите за възможното им намаление през юни обаче стават от ден на ден, което допуска възходящ консенсус за този ход, разясняват анализатори.

По на Холцман сега еврозоната е в неизгодно конкурентно състояние заради по-високите цени на силата и комерсиалните ограничавания на огромна част от източния си фланг, тъй че тя също е изправена пред по-приглушени вероятности за напредък.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР