При грипа е по-характерно, че не започва с проблеми в

...
При грипа е по-характерно, че не започва с проблеми в
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Грипът не започва с проблеми в гърлото, а със силна отпадналост

При грипа е по-характерно, че не стартира с проблеми в гърлото или с кашлица, а с общи признаци - доста мощна изнемощялост, главоболие и температура. Това съобщи за Българска телеграфна агенция основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. По думите му болестта стартира внезапно и мъчно се „ изкарва на крайник “.

Доц. Кунчев обърна внимание, че при подозрение за грип, " изключително на фона на продължаващ Ковид ", може да се направи тест, с цел да се обясни от какво боледуваме. По думите му това е значимо, с цел да се знае и какво лекуване да се предприеме.

За тази зима са обезпечени 190 хиляди дози безвъзмездни ваксини срещу грип за хора над 65 година, удостовери доцент Кунчев. Заедно с тези, които са заявили компаниите, че внасят за свободния пазар, броят стига до 350 хиляди, уточни той. По думите му това би трябвало да задоволи интереса на хората за имунизация.

Доц. Кунчев изясни също и по какъв начин се взема решение против кои варианти да се построи имунизацията. Той описа, че лаборатории към Световната здравна организация вършат наблюдаване и на база на него се предвижда какви ваксини да бъдат създадени. Тази рекомендация е друга за страните от южното и северното полукълбо, изясни той.

Относно имунизацията доцент Кунчев разясни, че по националната стратегия пациентите над 65 година би трябвало да заявят желанието си при персоналния доктор. По-младите хора, които също желаят да се ваксинират против грип, могат да закупят имунизацията свободно в аптеката, сподели също той.

Доц. Кунчев предлага имунизация октомври - ноември, само че не по-късно от декември.

По-рано тази седмицана конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция основният държавен здравен контрольор сподели, че имунизацията срещу грип у нас ще е четиривалентна против вариантите " Виктория ", " Камбоджа ", " Вашингтон " и " Пукет ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР