При годишна инфлация от близо 17 на сто за 2022

...
При годишна инфлация от близо 17 на сто за 2022
Коментари Харесай

Цената на здравето: Какво е поскъпването на лекарствата и на здравните услуги у нас?


При годишна инфлация от близо 17 на 100 за 2022 година, повишаването в опазването на здравето е с малко под 9%. При медикаментите - повишаването е с 8%. Това демонстрират данни за инфлацията в опазването на здравето у нас от изследване на Експертен клуб за стопанска система и политика.

Снимка: bTV


Лекарските услуги са поскъпнали с към 10 на 100. Именно цените са водеща причина за неодобрение в системата. Почти всеки трети интервюиран споделя, че не е задоволен от цените в системата на опазването на здравето, а 14% от запитаните - от скъпите медикаменти. Едва 8% не са задоволени от цените на прегледите, таксите и проучванията.

През последните месеци Адриан Станчев вижда, че се усилват услугите в опазването на здравето, за които би трябвало да заплаща в допълнение.

„ В безплатното опазване на здравето си има и неща, които са платени. При медикаментите си има повишаване “, споделя Андриан.

Лекари също споделят, че все по-трудно покриват разноските си.

„ Всичко,с което работим е поскъпнало. Кабинетите са поскъпнали наемите им “, изясни общопрактикуващият доктор доктор Зоя Ставрева.

Тя смята, че в случай че има нарастване в потребителската такса, то би трябвало да е гладко. Вместо него - тя предлага страната да покрие таксата на освободените от нея - като деца, хора с увреждания или с някои болести.

„ Както в този момент на пенсионерите - те заплащат лев такса, а страната доплаща до 2,90 лева За мен това е рационално “, сподели доктор Ставрева.

В лечебните заведения - клиничните пътеки покриват едвам сред 20 и 40% от действителната стойност на лекуването. Което води до проблеми.

Недофинансирането прави нарастването на заплатите на медиците мъчно. За пациентите пък постоянно се постанова доплащане.

„ Механизмите са мощно лимитирани, като да вземем за пример избор на екип или доплащане. В немалка степен - и доплащане, което не е регламентирано “, сподели Аркади Шарков, здравен икономист в експертния клуб за стопанска система и политика.

Според специалистите - увеличението на здравната вноска би било мъчно в кратковременен проект. Вместо това оферират за здраве да бъде заделян по- огромен дял от постъпващите в бюджета акцизи, както и да се регламентират доплащанията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР