При гласуването на вота на недоверие на правителството на Кирил

...
При гласуването на вота на недоверие на правителството на Кирил
Коментари Харесай

116 депутати са достатъчни за ново правителство на Кирил Петков

При гласуването на вота на съмнение на държавното управление на Кирил Петков 116 депутати гласоподаваха " срещу " или с други думи поддържаха държавното управление.

Президентът Румен Радев към този момент стартира съвещания с парламентарните партии и се чака скоро да връчи първия мандат на " Продължаваме промяната ". Тези 116 депутати са предостатъчни, с цел да бъде изпълнен мандатът сполучливо.

Ето какво е записано в Конституцията:

Чл. 81.

(2) Народното събрание приема законите и другите актове с болшинство повече от половината от присъстващите народни представители, с изключение на когато Конституцията изисква друго болшинство.

За избор на съмнение главният закон изисква друго болшинство. Опозицията би трябвало да събере най-малко 121 гласа, тъй като се изискват повече от половината от всички депутати(чл. 89, алинея 1 от Конституцията).

Това обаче не важи за избор на кабинет, там сме в хипотезата на член 81, ал 2 от Конституцията.

Ако " Продължаваме промяната " успее да убеди ГЕРБ и Движение за права и свободи да обезпечат кворум и по-късно не да поддържат държавното управление, а просто да не вземат участие в гласуването, то умерено може да има и втори кабинет на Кирил Петков. Най-ситурно е, несъмнено, в случай че най-малко още 5 депутати поддържат държавното управление, само че това не е единственият вид.

Каква би могла да бъде сделката с ГЕРБ и Движение за права и свободи? Очевидно е, че има задоволително доста аргументи, заради които е належащо да имаме още известно време работещ парламент. Най-популярната от тях са прословутите закони, които би трябвало да бъдат признати, с цел да не загубим европейски пари по проекта за развиване. Продължаващата война на Русия в Украйна също не е без значение.

Конкретна стратегия с конретни периоди би могла да спомогне за нов кабинет на Кирил Петков. Проблемът обаче е, че ще би трябвало да се създадат взаимни отстъпки. И е ясно какви ще бъдат те. Евентуален нов кабинет на Петков би трябвало да не помни за правосъдна и антикорупционна промяна - двете огромни терзания на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Особено като се има поради, че следва избор на членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Ако ГЕРБ и Движение за права и свободи имат решителен глас в този избор, то свалянето на Иван Гешев от поста основен прокурор става невероятно.

На доктрина Кирил Петков може да има нов кабинет със единствено 116 депутати. Въпросът е обаче дали си коства да пробва сделки с ГЕРБ и Движение за права и свободи или е по-добре да се върви към избори.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР