При гастрола на Христо Стоичков в Сливен излезе на бял

...
При гастрола на Христо Стоичков в Сливен излезе на бял
Коментари Харесай

Този уникат трогна до сълзи Христо Стоичков

При гастрола на Христо Стоичков в Сливен излезе на бял свят една от най-ценните реликви, считана за безследно изчезнала.

Оказа се, че локален футболен ентусиаст пази фланелката му с №4, с която излезе като капитан на ЦСКА против „ Левски ” на 7 април 1990 година Това е единственият случай, и то много известен, когато Христо е носил „ четворка ” на гърба си. При типа на униката Стоичков не устоя на връхлетелите го мемоари и се разплака.

„ Да сте живи и здрави, че сте пазили фланелката толкоз години ”, сподели Камата и се снима с нея. Не стана ясно как последователят на ЦСКА се е сдобил с нея, нито как се споделя. Той я донесе в рамка, а по-късно реликвата беше извадена, с цел да я пипнат присъстващите цесекари.
Стоичков излезе с въпросната фланелка №4 на гърба в пролетното издание на безконечното дерби против „ Левски ” през 1990 година Повод да размени обичайна си „ осмица ” стана фактът, че в предишния мач със сините, извоюван от ЦСКА с 5:0 през есента на 1989 година, Ицата набута цели четири гола във вратата на левскарите, защитавана от Здравко Здравков. При това ги вкара единствено в границите на 27 минути през второто полувреме. С това Ицо стана третият футболист, вкарвал четири гола във вечното дерби след Димитър Йорданов – Кукуша и Никола Котков, и двамата от „ Левски ”. Впоследствие единствено Наско Сираков е успявал да стигне до това достижение.


За да нервира сините съперници, в идващото дерби през 1990 година Стоичков изведе ЦСКА с екипа с №4 пред 30 000 фенове. Този път обаче сините не си дадоха кожата и дуелът приключи 2:2. Командваната от Петър Хубчев отбрана на „ Левски ” се постара да опази кошмарния Ицо да не им вкарва повече голове. Само че изпуснаха два пъти Петър Витанов да уцели мрежата им, въпреки че водеха с 2:1. Това беше първото постоянно дерби, извършено след 10 ноември, и за пръв път публиката на „ Левски ” скандираше „ Червени отпадъци! ” като на протест на Съюз на демократичните сили. А за ЦСКА мачът се явява един от началните, в които игра със спонсорски надпис на екипите. Същия сезон Стоичков стана победител в „ Златната обувка ” с 38 гола, колкото имаше и мексиканецът Уго Санчес от „ Реал ”.


Експертът по футболни фланелки Мартин Иванов обясни, че този екип на Ицо е огромна полезност и коства минимум 2000 лв.. Става въпрос за неповторим образец, защото международна звезда като Христо за пръв и единствен път в кариерата си играе с №4. Като футболист в Харманли Ицата рита по лявото крило с №11, а след това носи същия и при идването си в ЦСКА. С този номер играе и в злощастния край за Купата на България срещу „ Левски ”, довел до разформироването на двата тима.


След като през 1986 година му опрощават доживотното наказване, Христо се връща на „ Армията ” и тогава нахлузва „ осмицата ”. Наследява я от друг огромен пловдивски футболист Георги Славков – Бенкса, който таман е отишъл да играе в „ Сент Етиен ”. По-късно Стоичков получава същия номер при прехвърлянето си в „ Барселона ”. В националния тим на България дебютира на 23 септември 1987 година в мача с Белгия (2:0) в София. Тогава играе с №7. Въпросната фланелка също е доста скъпа, но няма информация някой да я е запазил, за разлика от тази на ЦСКА. По време на срещата в Сливен беше показан и автентичен екип на Христо от сезон 1995-96, когато играеше в „ Парма ”.  

Източник: Уикенд

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР