При Ердоган Анкара не се страхува да бъде независима или

...
При Ердоган Анкара не се страхува да бъде независима или
Коментари Харесай

Strategic Culture Foundation: Тайната на успеха на Ердоган на изборите

При Ердоган Анкара не се опасява да бъде самостоятелна или да купува военни артикули, които не са „ създадени в Съединени американски щати “, написа Стивън Сахиуни.

Реджеп Тайип Ердоган завоюва трети мандат като президент на Турция, което ще удължи времето му на власт до четвърт век. Авторитарният водач завоюва още пет години отпред на транспортен съд, борещ се в морето от стопански проблеми, което докара до повишение на инфлацията до 44% годишно и обезценка на турската лира. Икономическите специалисти насочват виновността непосредствено към Ердоган, който отхвърли да следва икономическата политика и да увеличи лихвените проценти.

Ердоган завоюва малко над 52% от гласовете против Кемал Кълъчдароглу, опозиционният претендент, определен да съставлява консорциум от шест партии на втория тур на балотажа на 28 май.

Надпреварата беше близка и това значи, че Турция е разграничена по средата, с поддръжници на Ердоган, а другата половина се усеща обезверена за смяна, неудовлетворена от положението на страната и се опасява накъде се е запътила.

Медиите, следени от Ердоган, изиграха огромна роля, когато демонстрираха предизборните реклами на Ердоган, само че не дадоха съвсем никакво ефирно време на опозицията.

Тайната на триумфа на Ердоган

Ердоган реши да се концентрира върху едва показана група. Турция е огромна страна и има няколко огромни и значими огромни града; места като Истанбул, Анкара и Измир.

Страната обаче има хиляди дребни села, а селяните като цяло са незадоволително образовани, ислямски фундаменталисти, поддържащи консервативни полезности и считат, че гласът им не се чува в Анкара.

Ердоган е бил набожен като млад мъж и за него беше елементарно да се разпознава с религиозните хора, живеещи в селските региони. Хората се усещаха маргинализирани, тъй като дамите и дъщерите им носеха забрадки, а това беше неразрешено в държавните институции.

Подобна тактичност беше употребена сполучливо от Доналд Тръмп през 2016 година Той се концентрира върху поддръжници в селските региони, незадоволително образовани и с фундаменталистки християнски полезности.

Мустафа Кемал, Ататюрк, се счита за бащата на модерна Турция. След като 400-годишното ръководство на Османската империя в Турция пада в края на Първата международна война, Ататюрк идва отпред и има нова визия за рухналата страна.

Той забрани носенето на забрадки и забрани потреблението на арабската писменост при писане, вместо това да написа с британската писменост и отляво надясно, както в Европа. Ататюрк искаше Турция да огледа на запад, да последва Европа и да загърби старите пътища на Азия и Близкия изток. Той беше визионер и трансформира Турция в световна, съвременна и западно изглеждаща нация.

Турските селяни обаче не прегърнаха изцяло светската визия, която Турция трябваше да представлява; 99% ислямска страна, само че проведена като световна народна власт.

Селяните, гръбнакът на поддръжката на Ердоган, бяха щастливи от актуалните усъвършенствания, само че се придържаха към своите фундаменталистки религиозни вярвания като орден на достойнството. Ердоган знаеше по какъв начин да събере гласовете им и те го държаха на власт две десетилетия и го преизбраха на 28 май 2023 година

Много критици на Ердоган акцентираха поддръжката му за Мюсюлманското приятелство, което е световна организация, която поддържа същите цели като ИДИЛ: да демонтира всички държавни управления и да вкара Корана като единствена конституция. Ислямът не е единствено набор от религиозни вярвания, само че също по този начин е витална система, включваща и гражданското ръководство.

Египет, Сирия, Русия, Саудитска Арабия и ОАЕ не разрешиха Мюсюлманските братя като терористична организация.

Американският сенатор Тед Круз от Тексас се опита два пъти да одобри законодателство във Вашингтон, окръг Колумбия, с цел да забрани групата, само че се сблъска с гневна опозиция от двете страни.

Мюсюлманското приятелство е доста мощно и обвързвано с държавните управления във Вашингтон, Лондон и Берлин. Турция и Катар бяха свързани с идеологията на Мюсюлманското приятелство и това сплоти двете страни като сътрудници в офанзивата на администрацията на Обама против Сирия.

Участие в сирийския спор

Администрацията на Съединени американски щати Обама-Байдън през 2011 година стартира въоръжен спор в Сирия за промяна на режима. Оръжията идват от източници на Съединени американски щати в Либия, изпращат се до Турция и се доставят през границата в Идлиб, която Турция към момента окупира през днешния ден.

Турция си партнира със Съединени американски щати по плана за промяна на светското държавно управление в Дамаск. Обама видя силата на Мюсюлманските братя и формулира проект да ги употребява в Сирия за събаряне на държавното управление. Оръжията и образованието бяха управлявани от програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ Timber Sycamore в Турция.

Поддръжниците на Ердоган в Турция бяха купени с концепцията, че сирийските жители желаят ислямистки водач като Ердоган, и те се съгласиха с концепцията да поддържат „ борците за независимост “ в Сирия.

Но планът пристигна с разноски за Турция: те трябваше да одобряват 3,6 милиона сирийски бежанци и те просрочиха своя банкет от 2011 година, защото офанзивата на Съединени американски щати и НАТО против Сирия се провали. Липсата на поддръжка за Мюсюлманските братя в Сирия беше повода за неуспеха на проекта. Свободната сирийска войска се разпусна и Ал Кайда и ИДИЛ заеха нейното място.

И Ердоган, и Кълъчдароглу дадоха обещание на поддръжниците си, че всички сирийски бежанци ще бъдат върнати назад в Сирия. Бежанците са били подготвени да работят за доста ниски заплати, отнемайки работни места на турски служащи, чиито синдикати дефинират заплатите по-високи. Сирийците и турците може да споделят исляма, само че нямат общ език и културите им са доста разнообразни.

Защо опозицията загуби конкуренцията

Опозицията на Ердоган беше образувана от коалиция от шест партии, които се сплотиха, с цел да го отстранят от власт. Сред партиите имаше няколко млади, интелигентни и харизматични водачи.

Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, беше водещ кандидат за отстраняването на Ердоган, само че Ердоган сътвори юридически проблем, който попречи на Имамоглу да се кандидатира.

Анализаторите също показаха кмета на Анкара Мансур Яваш и политика Али Бабаджан като способни да победят Ердоган в конкуренция, само че обединението от опозиционни партии вместо това избра по-възрастен, счетоводителят Кемал Кълъчдароглу като техен претендент и той загуби.

Но неговата възраст и външен тип ли го накараха да загуби? Или тъй като беше заречен на гласоподавателите, че ще застане напълно на страната на Съединени американски щати и ще сътрудничи с всички проекти и заповеди, които те имат за Турция?

Турските гласоподаватели упрекват Съединени американски щати за насилственото им присъединяване в офанзивата против Сирия, която не беше от изгода за Турция, само че се оказа значим фактор за тяхната икономическа крах и способства за това турските фамилии да се постанова да устоят без месо или пиле през множеството дни, тъй като те не могат да си разрешат това, с което бяха привикнали преди.

Ердоган отхвърли да бъде кучето на Вашингтон и сътвори съюзи с Русия и Иран. Анкара не се опасява да бъде самостоятелна или да купува военни артикули, които не са „ създадени в Съединени американски щати “.

В тази сполучлива извоювана конкуренция Ердоган имаше печелившата тактика да се изявява като „ антиамерикански “ претендент и включи доста удари против ЛГБТК общността в Турция, която беше подкрепена от Съединени американски щати и опозицията. Намесата на Съединени американски щати в изборите стигна толкоз надалеч, че президентът на Съединени американски щати Байдън обществено съобщи, че желае Ердоган да загуби и че едно изказване може да е тайната на триумфа на Ердоган.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР