При експеримент на Хе Цзянкуй са родени две момичета близначки

...
При експеримент на Хе Цзянкуй са родени две момичета близначки
Коментари Харесай

Създателят на ГМО бебета излезе от затвора

При опит на Хе Цзянкуй са родени две девойки близначки и едно момченце от CRISPR редактираните ембриони

В края на 2019 година китайският академик Хе Цзянкуй бе наказан на три години затвор за осъществените опити за основаването на ГМО деца. Той искаше благодарение на генно редактиране да промени ембрионите по подобен метод, че родените след тази CRISPR операция да са предпазени от ХИВ. Няколко седмици откакто медиите гръмнаха с изказвания за сбъднат революционен теоретичен пробив, започнаха да се появяват обвинявания в неетичност и даже шикалкавене. В последна сметка Хе Дзянкуй бе наказан на три години затвор, които към този момент изтекоха и той се завърна в новата лаборатория Jiankui Не Lab, където ще работи върху генното лекуване на мускулната дистрофия на Дюшен, осведоми.

През месец ноември 2018 година научихме, че са се родили първите в света деца с редактиран геном. В опита взеха присъединяване три фамилни двойки, в които бащите бяха ХИВ-положителни. Хе Дзянкуй е редактирал гена на ембрионите, с цел да обезпечи отбраната на организмите по едно и също време от ХИВ, холера и едра шарка. Резултатите от този опит по този начин и не бяха обявени и останаха прекомерно неразбираеми.

Анализът на истинското проучване на секретната документи на Хе Дзянкуй, осъществена от китайски учени, която по този начин и не бе оповестена, сподели, че възпроизвеждането на естествената разновидност delta 32 в гена CCR5 за отбрана от СПИН не е било удачно. Според тази информация, в гените на ембрионите са направени някакви други промени, следствията от които са непредвидими. Към сегашен ден това не е доказано, само че е известно, че са родени две момиченца близначки и едно момченце от CRISPR редактираните ембриони. Какво е положението на тези деца не е известно.

Хе бе наказан на три години затвор за неетични и противозаконни генни опити – за основаването на ГМО деца. По-точно, Дзянкуй бе наказан на три години затвор и също така би трябвало да заплати санкция от 3 милиона юана (около $340 000). Сега той се завръща към своите научни проучвания в некомерсиалния теоретичен институт Jiankui Не Lab, който в действителност носи неговото име.

Осъдени бяха и неговите двама помощници: Чжан Жънли получи две години затвор и санкция от 1 милион юана, а Цин Чжинчжоу получи 1,5 години условно с 2-годишен изпитателен интервал и санкция от 500 000 юана.

Китайският академик съобщи пред медиите, че има намерение да употребява методите за генно редактиране за лечението на рядкото заболяване мускулна дистрофия на Дюшен.

Засега не е ясно каква ще бъде реакцията на научната общественост, само че към неговата активност се демонстрира голямо любознание. Така да вземем за пример, той получи публична покана от Оксфордския университет през идната година да прочете няколко лекции за потреблението на CRISPR в репродуктологията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР