При други ситуации обаче тайните служби споделят информация. Например на

...
При други ситуации обаче тайните служби споделят информация. Например на
Коментари Харесай

Когато врагът е общ: Как си помагат тайните служби на Русия и САЩ

При други обстановки обаче тайните служби споделят информация. Например на 23 февруари 2022 година Съединени американски щати са уведомили Германия и другите си европейски сътрудници, че Русия ще нахлуе в Украйна идната нощ. Покрай нападението край Москва от предходната седмица се случи нещо много извънредно - информация беше споделена с страна, която несъмнено не е съюзническа.

Каква информация споделят Съединени американски щати с Русия?

На 7 март американското посолство в Москва предизвести сънародниците си, че " екстремисти имат проекти да нападат огромни скупчвания на хора в Москва, в това число концерти ". Ислямистите направиха нападението си 15 дни по-късно.

Няколко часа след първите повиквания към незабавните телефони в Москва, говорителката на Съвета за национална сигурност в Съединени американски щати Адриен Уотсън напомни предизвестието от 7 март. " Американското държавно управление съобщи тази информация на съветските управляващи, каквато е практиката ни от дълго време ", сподели тях. Допълнителни данни за източниците на информацията не са обществено притежание.

Според откривателя на тероризма в Кралския лицей в Лондон Петер Нойман съветските управляващи не са приели предизвестието задоволително съществено. " Това е явно от обстоятелството, че Путин се изправи преди няколко дни и обществено отхвърли предизвестието като агитация. Нарече го психическа война ", изяснява Нойман в изявление за немското публично радио " Дойчландфунк ".

Колко извънредно е да се споделя информация по време на война?

Въпреки че Съединени американски щати не вземат участие директно във войната в Украйна, Вашингтон приема Русия за опасност за националната сигурност. Освен това съветският президент постоянно непосредствено заплашва Вашингтон. " Американците вероятно са създали предизвестието обществено, тъй като към този момент не работят директно с съветските секрети служби ", допуска специалистът по сигурността Михаел Гьоченберг пред АРД.

" В общи линии страните постоянно се предизвестяват, когато научат за плануван терористичен акт. Случвало се е и преди в съдействие с съветските служби. Но в този момент това съдействие евентуално е замразено поради войната в Украйна ", споделя специалистът.

Колко близко си сътрудничат службите, когато става дума за тероризъм

Терористични организации като " Ислямска страна - Хорасан " не се стопират пред национални граници, както потвърждават последните им набези в Русия, Иран и Афганистан. Затова и е значимо другите страни да работят дружно за запазване на сигурността. 

Според Гьоченберг тази процедура работи сполучливо. " Особено измежду западните секрети служби информацията се споделя в целокупност, предават се препоръки, които след това съответните проверяващи органи преглеждат. Често се оказва, че информацията не води до нищо, само че съществува и опцията нещо да бъде намерено ".

Директивата на американските секрети служби, известна като " дългът да предупредим ", съществува от 1947 година, а през 1981 година президентът Рейгън я затвърждава и с декрет. Според Михаел Гьоченберг тя е добила повече тежест в последните години. " Трябва да е ясно, че 11 септември 2001 година изигра голяма роля ", изяснява той. " Говореше се, че в случай че не желаеме това да се случва още веднъж, информацията би трябвало да се споделя. Така е и до през днешния ден ", споделя той.

" Въпрос на шанс "

Според Гьоченберг немските управляващи са свършили добра работа по отношение на " Ислямска страна - Хорасан " в последните години. " За миналите две години неколкократно се е налагало да се оправят със обстановки, в които са намесени поддръжници на " Ислямска страна - Хорасан ", които са възнамерявали атентати. Те бяха осуетени в ранна фаза ".

Изследователят Нойман показва, че съгласно Европол броят на опитите за атентати се е повишил внезапно след 7 октомври, когато Хамас нападна Израел. " За наслада нищо не се е случило, само че нападенията ще стават по-чести ". А от време на време е " въпрос на шанс ", че нищо не се случва.

 

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР