При добра организация е постижимо завършването на проекта за изграждане

...
При добра организация е постижимо завършването на проекта за изграждане
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Токът от новите реактори ще бъде по-евтин от този от ТЕЦ-овете

„ При добра организация е постижимо завършването на плана за създаване на Седми блок на АЕЦ „ Козлодуй ” през 2033 година С американски и европейски компании подобен план не може да се осъществя непрозрачно ”. Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов ” по NOVA NEWS.

Той напомни, че за градежа на Осми блок на нуклеарната ни площадка е належащо да има допълнителня Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС). „ Процедурата изисква Оценка на въздействието върху околната среда за втори блок, който да се построи там ”, разясни той.

„ Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй ” биха коствали сред 5 и 7 милиарда $. Това е сред 120 и 150 евро или $ на мегават час. Това е под цената на една Топлоелектрическа централа с отчитането на разхода за нездравословните излъчвания ”, сподели безусловно Хиновски без да се разясни дали сметките му са в евро или в долари за мегават часа.

Експертът изясни, че топлоелектрическите централи са значими за енергийния баланс, само че: Тази технология си отива, както си отидоха парните локомотиви. Въглищните централи в идващите 10-20 години ще имат доста значима функционалност до момента в който се изградят нуклеарните централи.

Според него не трябва да се бърка акциза, който България упорства да получава от преноса на газ през наша територия, това не са директни такси.

„ Всяка страна е суверенна да дефинира спомагателни акцизи за енергийни услуги, които тя реализира. Не виждам никакво несъгласие с европейските наставления, това не е смяна в контракта за пренос ”, сподели Хиновски във връзка сезирането на Конституционния съд от президента за новите енергийни вноски върху преноса на газ.

„ Това е данък за енергийна услуга ”, отбрани препоръчаната такса енергийният специалист.

" Суверенно право на всяка една страна е да трансформира на своята територия такси, акцизи и мита ", повтори Иван Хиновски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР