При даряването на орган задължително трябва да се взима “съзнателното

...
При даряването на орган задължително трябва да се взима “съзнателното
Коментари Харесай

Църквата подкрепя донорството на органи, само ако донорът е изразил съгласие

При даряването на орган наложително би трябвало да се взима “съзнателното съгласие” на донора, т. е. донорът би трябвало да осъзнава действието си или, в случай че по някаква причина е изпаднал в мозъчна гибел, свободно и не по насила да е изявил единодушие за взимането на органите му. Това се споделя в позиция на Българската православна църка по въпроса с донорството, който е още веднъж на дневен ред във фокуса на почналата национална акция за поощряване на донороството и подготвяни от Министерство на здравеопазването промени в Закона за трансплантациите.

Въпреки че Българската православна черква приема трансплантациите, тя дава благословия под условия. Църквата е безапелационна, че вижда себе си повече като бранител на донора и се афишира за това наложително да се взима “съзнателното му съгласие”, както и да се основат гаранции, че няма да се допусне комерсиализация на процеса на трансплантациите и превръщането му в договорка.

Българската православна черква не приема, че незаявеният отвод би трябвало да се пояснява като единодушие, тъй като неналичието на отвод, с изключение на на допустимо единодушие, може да се дължи и на голям брой други аргументи - като неинформираност, липса на опция за волеизява, не на последно място - липса на взето решение.

За приемането на трансплантациите от църквата, са налице три съществени положения:

1. Църквата осъзнава хуманния си дълг по отношение на реципиента, който желае да живее, само че себе си съзира по-скоро в ролята на бранител на донора, комуто следва да се резервира опцията на свободен избор, т. е. свободно да избере дали да стане подобен и да даде от себе си. Църквата по никаква причина или мотив няма да пожертва дължимото почитание към донора поради потребност от оцеляване на реципиента. Защото тук задачата следва да е доброволното подаяние от страна на донора, а не удължаването живота на реципиента непременно. Реципиентът приема единствено тлеещ орган от смъртно тяло, до момента в който донорът подарява, движен от своята душа, която е безсмъртна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР