При дъжд се пързаля, оплакват се местните хораГригор ГригоровОкръжна прокуратура

...
При дъжд се пързаля, оплакват се местните хораГригор ГригоровОкръжна прокуратура
Коментари Харесай

Обвиниха шофьора на автобуса

При дъжд се пързаля, оплакват се локалните хора

 Григор Григоров Григор Григоров
Окръжна прокуратура повдигна обвиняване на Григор Григоров – водачът на рейса, който катастрофира край Своге. 59-годишният мъж ще дава отговор за причиняване на телесни повреди и гибел по несъобразителност на 17 души, тъй като е нарушил Закона за придвижване по пътищата и е карал със скорост по-висока скорост от разрешената в сектора.

Както писа „ Труд ”, заключението на специалисти, основано на данните от тахографа, гласи, че рейсът се е движел с 53 км/ч, а преди съдбовният завой има знак за възможни до 40 км/ч. Самият Григор на разпитите признал: „ Изтървах завоя ”. Доброволецът Пламен Пенчев от Своге, помагал на пожарникарите, описа, че водачът е желал да се хвърли в мътните води на река Искър и да се самоубие. Успели са да го спрат.

От известието на прокуратурата стана ясно, че жертвите са 17, а не 16, като се смяташе до през вчерашния ден. Изяснено бе, че 52-годишна жена, която е умряла в една от колите за спешна помощ не е била одобрявана в никоя от столичните лечебни заведения, а тялото й било откарано в „ Съдебна медицина ”.

Следователи от Национална следствена работа, подкрепени от екипи на жандармерията, влязоха в офисите на „ Трейс Груп Холд ” – компанията ремонтирала 80-километровия път в Искърското дефиле против 23 млн. лева Иззета е документи за строителните действия в сектора. В неделя районният министър Николай Нанков заяви, че пътната организация от март до юли 5 пъти е упорствала пред компанията да бъдат отстранени нередности по шосето. Компанията твърди, че „ откритите недостатъци не са определящи и възпрепятстващи придвижването ”. От строителното ведомство оповестиха и че ще задържат банковата гаранция на компанията-изпълнител, защото не са изпълнили предписанията им.

Фирмата е безапелационна, че ремонтът е осъществен по разпоредбите, съгласно плана и техническата спецификация, а всяко деяние е в съгласие с инженерите консултанти. От компанията обявиха, че нямат визия по какъв начин е поддържано след това трасето.

Днес екип от Института за пътна сигурност направи първи оглед на мястото на злополуката. Според ръководителя на специалистите Диана Русинова в състава на асфалта има високо наличие на битум, който изплува на повърхността и понижава сцеплението с гумите. Настилката ставало изключително хлъзгава при дъжд. Това удостоверяват и локалните хора от Своге и близките, съгласно които след ремонта през 2016 година колите им са почнали да се пързалят на завоите. Освен това те недоумяват кой е приел да се прави подобен равен път в планината, където постоянно вали, падат слани и снегове.

Нужна е експертиза, тъй като съставът на асфалта не може да се дефинира с просто око, изясни ръководителят на Българска браншова асоциация „ Пътна Безопасност ” Николай Иванов. Дали той дава отговор на заложеното от проектанта се открива и от приемателна комисия, изясни специалистът. Според него е наложително да се вкара със закон задължението на пътищата да се прави и външен одит, с цел да може в такива случаи да се предпише фрезоване на пътя или да се вземат други ограничения за сигурност. В момента това е наложително единствено за пътища по европейските коридори. Знакът за ограничаване на скоростта не е задоволителен, тъй като спазването му зависи от водачите. Самият път би трябвало да те принуди да намалиш скоростта, изясни той.

Експерти: Мантинелата не е проектирана да стопира бусове


 02-tab Мантинелата на пътя в Своге не е проектирана да стопира бусове, а само леки коли. Поставена е и погрешно, защото пред нея има тротоар, обясниха за „ Труд “ пътни специалисти. Какъв клас да е защитната ограда се дефинира от проектанта на пътя, съгласно натоварването му, сподели ръководителят на Българска браншова асоциация „ Пътна сигурност “ Николай Иванов. Община Своге е ремонтирала мантинелата, след няколко произшествия. Местните настояват, че остарялата защитна ограда била доста по-стабилна, по-висок клас и по-здраво закрепена. Тъй като общините нямат средства е нужна законова смяна, с цел да може страната вместо тях да прави ремонтите на защитните огради на пътища в урбанизирани територии, изясни Иванов. Дори мантинелата да е била по-висок клас, който устоя на удар с по-висока скорост (виж таблицата), тя надали щеше да предотврати нещастието, изясни инж. Румен Миланов от същата асоциация. Предпазните огради са изчислени за удър под ъгъл от 15-20 градуса, до момента в който съдбовният конфликт е бил под ъгъл от съвсем 50 градуса и евентуално е щял да приключи по същия метод и при по-здрава мантинела.

След оглед 45-тонен кран подвигна смачкания „ МАН “


Следователи пуснаха дрон над рисковия завой


Граждани оставяха цветя и палеха свещи

 03-1 Екипи на Националната следствена работа, ръководени от шефа й зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и заместника му Магдален Маринов направиха още един повсеместен оглед на мястото на кървавата злополука край Своге. Досега огледите бяха правени от проверяващи служители на реда към Областната дирекция на МВР-София, само че от през днешния ден следствието бе предоставено на Национална следствена служба.

На място дойдоха и две мобилни лаборатории с най-модерно съоръжение и бе пуснат дрон, който да снима пътя, мястото на което рейсът се е блъснал в кола, след това в бетонната стена вляво и се е отклонил надясно към 30-метровия склон, от който е полетял.

„ Планът ни е до края на деня да приключим, след което, с тежка техника на пожарната, да откараме и рейса ”, сподели пред „ Труд ” зам.главният прокурор Сарафов.

На място дойде 45-тонен кран, докаран от влекач и стартира подготовката за повдигането на 37-местния „ МАН ”. Около 17,45 ч смачканият рейс бе претрупан на платформа и отпътува към София.

Заради следствените дейности пътят остана затворен за към час. Образуваха се километрични колони на входа на Своге откъм София.

Световрачене скърби за жертвите


Близки: Няма да се качим повече в рейс

 Близки на починалата в злополуката край Своге Славка Колева лепят некролога й в с. Световрачене. Снимка: Пламен Стоименов Близки на починалата в злополуката край Своге Славка Колева лепят некролога й в с. Световрачене. Снимка: Пламен Стоименов
„ Никога повече няма да се кача в рейс. Страх ме е. Тръгваш с готовност да си прекараш добре, а накрая… ” Думите са на 13-годишно момиче, което през днешния ден изпраща в последния й път вуйна си. С другарка лепят некролога на Славка Колева пред общината в с. Световрачене и описват, че дамата не пропущала екскурзия. „ Ходила съм с нея доста пъти, само че към този момент няма да ме пускат ”, споделя племенницата. Местните скърбят и за 14-годишния Георги, който е измежду жертвите. „ Жоро беше страховит, цялостен първенец. Приеха го в елитна столична гимназия, а през днешния ден го погребваме ”, споделя момичето. „ Искам оживелите да ми опишат какво се е случило. Те последни са видели вуйна жива ”, споделя момичето.

Кметът на Световрачене Светла Николова поддържа връзка с близки на починалите и на потърпевшите. „ Не знам какво и по какъв начин е станало, проверяващите ще кажат. Най-важно в този момент е да помогнем на ранените и да почетем жертвите ”, сподели Николова пред „ Труд ”.

Кръводарителна акция за потърпевшите


Столична община заплаща погребенията

 Столичният кмет Йорданка Фандъкова Столичният кмет Йорданка Фандъкова
По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Столична община ще поеме разноските за заравяне на всички починали в тежката злополука край Своге. Всички жертви са поданици на Столична община. Най-много починали – 15 са от софийското с. Световрачене.

За възобновяване на потърпевшите от случая се провежда кръводарителска акция от Общинската Първа МБАЛ – София, Националния център по трансфузионна хематология и здравното министерство.

15 тежко потърпевши са настанени в лечебните заведения „ Пирогов ”, ВМА, „ Св. Анна ” и „ Царица Йоанна ”. Необходимостта от кръв за потърпевшите е ежедневна. Всеки може да подари кръв в сряда от 10 ч. до 14 ч. в Първа МБАЛ. Кръв може да се подари всеки ден и в Националния център по трансфузионна хематология. от 8 до 12 ч. и от 13 до 16,30 ч., а в събота и неделя – от 9 до 15 ч.

Застрахователят изплаща задатък за лекуване


Национален осигурителен институт съветва близки на потърпевшите

Национален осигурителен институт ще съветва околните на починалите в злополуката край Своге, а от „ Лев инс ”, където е застрахован рейсът, ще провиснал предплатени заплащания за медицински консумативи и лекуване на потърпевшите при случая.

Мобилен екип от специалисти на НОИ-София град ще посети Световрачене, откъдето са множеството от починалите, с цел да съветва околните им. Екип от „ Лев инс ”, където е застрахован автбусът, е посетил мястото и ще спомага, изясни изпълнителният шеф Павел Димитров. Компанията работи по израелския образец и още преди финала нна следствието ще отпуска предплатено средства за лекуване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР