При бойкот на основна опозиционна група и отсъствие на кюрдски

...
При бойкот на основна опозиционна група и отсъствие на кюрдски
Коментари Харесай

За пръв път Русия е домакин на мирен конгрес за следвоенна Сирия

При протест на съществена опозиционна група и неявяване на кюрдски представители стартира първият Конгрес за сирийски народен разговор в съветския град Сочи, на който Русия се надява да постави основите на следвоенна Сирия.

Форумът бе контрактуван от президентите на Русия, Турция и Иран - Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани - през есента при среща в Сочи, часове откакто Путин беседва със сирийския си сътрудник Башар Асад. Тогава уредниците споделиха, че желаят " общосирийският " конгрес да включи делегати от цяла Сирия и те да работят върху нова конституция на страната и идните избори, желани и от Организация на обединените нации. (Какво чакат интернационалните анализатори от събитието, можете да прочетете тук.)

Ден преди събитието, което ще се организира през днешния ден и на следващия ден, организация РИА " Новости " разгласява известие, съгласно което конгресът ще призове сирийския народ да реши бъдещето си посредством избори и без външен напън. Путин акцентира, че задачата не е да се заобикаля процесът, управителен от Организация на обединените нации, само че западни и арабски водачи се съмняват в това.

Русия предложения във вторник четирите други непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Съединени американски щати, Китай, Англия и Франция - както и Египет, Йордания, Ирак, Казахстан, Ливан и Саудитска Арабия.

Списъкът с гостите от режима и опозицията беше направен взаимно от Сирия, Турция и Иран. В него липсва преобладаващата в Северна Сирия Партия на демократичния съюз (PYD), определяна като терористична организация от Турция. За Русия решението беше да бъдат поканени обособени делегати от разнообразни елементи на страната, не като членове на PYD или други организации.

Външното министерство в Москва упорства, че и представители на кюрдската автономност в Северна Сирия са били поканени. Съобщението бе отхвърлено от кюрдска страна, само че с уточнението, че всяка покана сега би била отхвърлена поради интервенцията, която стартира Турция в региона на Африн по-рано този месец и която увеличи напрежението сред Анкара и Вашингтон. (Повече за интервенцията и какво може да последва от нея четете тук.)

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1274)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР