При боравене с клавиатура и мишка сме ставали свидетели на

...
При боравене с клавиатура и мишка сме ставали свидетели на
Коментари Харесай

Невролог и рехабилитатор от МЦ „Д-р Стайков“ се борят с проблемите, възникващи от неправилна стойка при работа пред компютър – бичат на нашето време

При боравене с клавиатура и мишка сме ставали очевидци на формиране на тендовагинити на дребните стави на ръцете, разясняват експертите

В МЦ „ Д-р Стайков “ амбициозната млада генерация лекари се изправят пред здравословните проблеми на съвремието ни със свежи сили, прилагайки най-съвременните методики на работа. В поддръжка на техните старания, центърът е оборудван с последно потомство инсталация за диагностика и физиотерапия. Още при самото разкриване на здравната база преди четири години, бе дадена поръчка, че тук ще се следват международните стандарти на работа, целящи възстановяване качеството на живот на пациентите.

В продължение на тази философия на създателя – доктор Йордан Стайков, експертът по физикална и рехабилитационна медицина доктор Петя Динова и неврологът доктор Биляна Михайлова работят мултидисциплинарно, с цел да оказват помощ на хората с проблеми зародили в резултат на неправилна позиция на тялото при работа пред компютър.

Д-р Динова е част от екипа на МЦ „ Д-р Стайков “ и СБР „ Стайков и фамилия “. Ето какво описа тя за опита си в лекуването на болести, породени от неприятна позиция на тялото:

„ Много постоянно при нас идват пациенти с недоволства и проблеми от претоварване и пресилване. Това нормално са младежи в дейна възраст, които по време на спорт или от повтарящи се еднотипни дейности по време на работа получават бурсити, тенис лакет, голф лакет, адхезивен капсулит и други болести.

Характерното на изброените нагоре проблеми е, че те първо имат един изострен интервал, в който пациентите изпитват доста мощна болежка, пораждаща и ограничавания в придвижванията на крак, както и други признаци. За страдание пациентите идват при нас в положение на подостра и хронична фаза.

На мен и сътрудниците в центъра ни усещане, че в последно време при дами и мъже сред 40 и 45-годишна възраст пораждат по този начин наречените тенис лакет и голф лакет . Това се случва най-вече при хора, работещи на компютър .

При боравене с клавиатура и мишка сме ставали очевидци на формиране на тендовагинити на дребните стави на ръцете.

За тези проблеми в МЦ „ Д-р Стайков “ прилагаме сполучливо една терапия , която  е напълно модерна методика. Това е Таргетираната радиочестотна терапия, наричана и Тeкар лечението.

Таргетираната радиочестотна терапия употребява високочестотен изменчив ток с интензитет над 100 хиляди херца, който (след като проникне надълбоко в третираната тъкан) се трансформира в ендогенна топлота. Терапията има два режима на работа капацитивен ( за по-повърхностни тъкани) и резистивен (за по-дълбочинно навлизане – при хрущяли и кости). Топлината, която се излъчва е ендогенна, не ензогенна. Това е от изключително значение, тъй като не се задействат системите за терморегулация на тялото и сърдечно съдовата система. Тази технология извънредно добре повлиява на нашите пациенти и те не се изпотяват, не им се учестява пулсът и не подвигат кръвно.

С Текар лечението се уголемяват кръвоносните съдове и по този метод възпалителните съставни елементи се разнасят и болката отшумява.

При лечението се правят 3-4 процедури през период от 2-3 дни. Самата процедура продължава към 20 минути, като по-късно пациентът може да продължи с ежедневните си задължения.

Текар лечението е идеалният инструмент за нас физиотерапевтите , които желаеме да предоставим бързи резултати на своите пациенти, съчетавайки надеждността на апаратната процедура с мануални техники. Ето за какво тази процедура е желана в целия свят – изключително измежду спортните рехабилитатори.

Много постоянно при неправилната стойка по време на работа пациентите заемат една насилствена позиция, породена от самата болежка. В тези случаи на разположение е и образна дисторция . Тук най-често е обиден гръбначен дирек, наранени са и неврологичните структури. Най-добрата профилактика за отбягване на тези проблеми е, човек да става и да се раздвижва най-малко на 40-60 минути.

Когато болката е към този момент факт , за понижаване на мускулните конвулсии и лекуване на проблеми с гръбначния дирек в МЦ „ Д-р Стайков “ използваме различен актуален способ – терапия с високо натоварен магнит . Той повлиява извънредно добре, а резултатите се усещат още по време на самата процедура. Много постоянно пациентите ми споделят, че изпитват облекчение още преди края на рехабилитацията им “, разяснява доктор Динова.

Неврологът доктор Биляна Михайлова също застъпва тематиката за болести свързани с неправилната стойка на тялото, хроничните натоварвания на избрани мускули и стави и какви нарушавания в периферната нервна система предизвикват:

„ В актуалното общество от неправилна стойка могат да се получат редица здравословни проблеми. Хроничното натоварване на мускулатурата води до конвулсия, в резултат на това лигаментите се износват, ставите в шийния сегмент се натоварват, въобще нарушава се биомеханиката на гръбначния дирек. Настъпват нарушавания и в периферната нервна система .

Възникват възпаления, радикулити, шипове, изсшиаз и други Всички тези проблеми са съпроводени с болежка, която води със себе си други последици.

Например болката в шиен отдел води до главоболие от вида на тензионното главоболие . То се характеризира напрегнато и стягане в главата, допустимо е засягане и на зрението – замъглено зрение, може да възникне и звук в ушите, виене на свят, чувство на замаяност. Повечето от тези признаци се появяват в края на работния ден.

Повечето пациенти не схващат къде се корени казусът и стартират да посещават разнообразни експерти, с цел да открият на какво се дължи цялостното им неразположение. Не са малко случаите, в които пациенти минават през ортопед, невролог, кардиолог или различен сътрудник преди да открием основата на казуса.

Тук желая да подчертая нещо доста значимо. Когато се стартира лекуване с лекарства на инфекциозен развой, би трябвало да се изчака минимум 10-14 дни и едвам по-късно да се стартира физиотерапията , тъй като в противоположен случай ще настъпи противоположен резултат и болката ще ескалира “, прецизира неврологът на МЦ „ Д-р Стайков.

„ Неправилната стойка не е единствено проблем на възрастните , при възпитаници също пораждат проблеми в резултат на тежки раници, неприятна позиция на тялото по време на образователния развой или поради дългото време, което прекарват пред екранни устройства. Всички тези дейности могат да имат неприятни последствия за стойката и гръбнака “, добавя доктор Динова.

За това, по самодейност на Националното съдружие на физиотерапевтите в България, експертите по физикална и рехабилитационна медицина от МЦ „ Д-р Стайков “ Бургас ще се включат в стратегия за осъществяване на профилактични прегледи в две учебни заведения в морския град. Ще преглеждаме младежите за съществуване на „ порочна стойка “ и сколиоза. Прегледите към този момент започнаха в начално учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ и ОУ „ Свети Климент Охридски “. Прегледите обгръщат възпитаници от 1-ви до 12-ти клас.

През март Медицински център „ Д-р Стайков “  навърши четири години от откриването си. Базата на бул. Транспортна №33 е нова и построена по западноевропейски стандарти, което способства извънредно доста за развиването на центъра. За миналите няколко години здравното заведение се разви извънредно бързо, което наложи в къси периоди той да бъде уголемен.

В центъра са застъпени над 20 медицински специалности, образната диагностика се прави с последно потомство инсталация, а на партерното равнище е позиционирана и клинична лаборатория.

Центърът работи от понеделник до събота и приема пациенти след записан час на регистратурата или на тел. 56 99 60 06 и 0892 99 60 06.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР